Шојгу: Није остварен ниједан циљ контраофанзиве Kијева

ГС/Агенције
Шојгу: Није остварен ниједан циљ контраофанзиве Kијева

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 495 дана. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико региона на југу и истоку Украјине, укључујући Дњепропетровск, Херсон, Харков и Суми. Украјинска војска наставља офанзиву у правцу Бахмута, Мелитопоља и Берђанска и биљежи успјех, саопштио је Кијев. Руски министар одбране Сергеј Шојгу тврди да контраофанзива украјинске војске није испунила циљеве у било ком правцу војне кампање.

Најважније из најновијег брифинга руске војске:

- Оружане снаге Русије одбиле су у правцу Красног Лимана четири напада украјинске војске;

- Украјинске снаге изгубиле су правцу Красног Лимана више од 90 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР командни пункт 28. механизоване бригаде украјинске војске;

- У правцу Красног Лимана спречена су дејства две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије одбиле су у доњецком правцу девет напада непријатељске војске;

- Руска ПВО оборила је украјински авион Су-27 на подручју насеља Каменка у Херсонској области;

- Руска војска одбила је три напада Оружаних снага Украјине у јужнодоњецком правцу;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу готово 260 војника;

- ПВО средства Русије су током претходног дана пресрела 3 гранате вишецјевног ракетног система „хајмарс", уништила 14 украјинских дронова;

- У Запорошкој области уништена су складишта ракетно-артиљеријског наоружања и муниције три бригаде Оружаних снага Украјине;

- Украјинска војска је током протеклог дана у јужнодоњецком и запорошком правцу изгубила готово 190 људи и 7 оклопних возила, укључујући борбено возило пешадије „бредли".

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 126. бригаде територијалне одбране на подручју Змијовке у Херсонској области.

- Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 446 авиона, 240 хеликоптера, 4.873 беспилотне летелице, 426 противваздушних ракетних система, 10.490 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.134 борбена возила за ракетне системе, 5.313 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 11.385 јединица специјалних војних возила.

- У Украјину је стигло десетине тенкова „леопард", саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников.

Украјинске снаге изгубиле у запорошком правцу око 20 хиљада људи

Оружане снаге Украјине изгубиле су око 20 хиљада људи у Запорошкој области, саопштио је вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки на Телеграм каналу.

„Ситуација у правцу Орехова остаје напета, наши положаји су свакодневно изложени нападима, непријатељ дјелује интензивно, иако не штеди своје војнике. Непријатељска страна је, према оквирним прорачунима, изгубила више од 20 хиљада људи личног састава", истакао је Балицки.

Према његовим ријечима, Кијев није остварио достигнућа, упркос значајним губицима.

Руска војска потискује непријатеља на почетне положаје и спречава активност диверзантско-извиђачких група.

Зеленски не одустаје од планова да врати Крим

Украјински предсједник Владимир Зеленски не одустаје од планова да врати Крим, без обзира на проблеме са украјинском контраофанзивом.

„Не можемо да замислимо Украјину без Крима. И докле год Крим остаје под окупацијом Русије, то значи једно – рат још није завршен", рекао је Зеленски у интервјуу за „Си-Ен-Ен".

Истовремено, на питање да ли дозвољава могућност било каквог сценарија за мировно рјешење ситуације који не би предвиђао враћање контроле над Кримом од стране Кијева, Зеленски је одговорио да „у таквом случају то неће бити побједа".

Шојгу: Није остварен ниједан циљ контраофанзиве Kијева

Контраофанзива украјинске војске није испунила циљеве у било ком правцу војне кампање, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је на састанку са високорангираним војним званичницима Русије рекао да неуспјех Украјине свједочи о вјештинама руских војника и о превеликим очекивањима од западног оружја.

Шојгу је напоменуо да је руска војска у јуну у Донбасу и Запорошкој области уништила 920 украјинских оклопних возила, укључујући 16 тенкова “леопард”.

Према његовим ријечима, руске снаге противваздушне одбране пресреле су 158 ракета “ХИМАРС”, 25 крстарећих пројектила “сторм шедоу” и 386 дронова.

Руски министар одбране нагласио је да Кијев покушава да неуспјехе у контраофанзиви надокнади гађањем цивилних мета, ради пропаганде.

Шојгу је навео да руска војска ефикасним ударима умањује офанзивни потенцијал Оружаних снага Украјине, те да Кијев тражи од команде украјинске војске да настави са офанзивним операцијама које захтијева Запад, упркос великим губицима у редовима украјинских снага.

"Њузвик": Запад остао без "стингера"

Недјељник "Њузвик" пише да је Запад стао без преносивих противваздушних ракетних система "стингер", које би могао испоручивати Оружаним снагама Украјине.

Да би повећале производњу "стингера", САД морају да врате на посао инжењере старије од 70 година са искуством.
Лист оцјењује да недостатак тих противваздушних система озбиљно утиче на борбену способност украјинске војске.

Према ријечима војног експерта Алана Ора, Кијев је успорио контраофанзиву због несташице тих ракета, јер без контроле ваздушног простора његове јединице не могу савладавати ни руска минска поља нити се носити са руском артиљеријом.

Истовремено, преносе руски портали, руске снаге појачавају притисак на украјинске јединице код Белогоровке, односно на оне њене дијелове који су још под контролом Кијева.

Тај градић је "капија" за много већи и значајнији град Северск, наводе војни експерти и преносе да је Други армијски корпус Оружаних снага Русије позвао украјинске јединице да положе оружје код Белогоровке.

Шојгу: Није остварен ниједан циљ контраофанзиве Kијева

Контраофанзива украјинске војске није испунила циљеве у било ком правцу војне кампање, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

н је на састанку са високорангираним војним званичницима Русије рекао да неуспјех Украјине свједочи о вјештинама руских војника и о превеликим очекивањима од западног оружја.

Шојгу је напоменуо да је руска војска у јуну у Донбасу и Запорошкој области уништила 920 украјинских оклопних возила, укључујући 16 тенкова “леопард”.

У Хагу основана Међународна канцеларија за истрагу против Русије

Агенција Франс прес преноси да Међународна канцеларија за истрагу против Русије има тужиоце из Кијева, ЕУ, САД и Међународног кривичног суда.

Истражиће и прикупити доказе у потезу који се сматра привременим кораком прије стварања специјалног трибунала који би званичнике Кремља могао да процесуира због покретања рата у Украјини.

Малар: Тешке борбе на истоку

Украјинска војска наставља офанзиву у правцу Бахмута, Мелитопоља и Бердјанска и има успјеха, док руске снаге покушавају да пруже отпор, чак су удвостручиле гранатирање на истоку, изјавила је данас замјеница министра одбране Украјине Ана Малар.

Она је на Телеграму написала да се на истоку настављају и офанзивне и одбрамбене операције.

-Крећемо се у правцу Бахмута, а непријатељ наставља офанзиву у правцу Лимана, Авдејевке и Маринке. Непријатељ покушава да истјера наше трупе са положаја, али пружамо достојан отпор - навела је Малар, преноси Интерфакс Украјина.

Ваздушна опасност у неколико региона на југу и истоку Украјине

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико региона на југу и истоку Украјине, укључујући Дњепропетровск, Херсон, Харков и Суми.

Москва: У Русији је 700.000 дjеце из зона сукоба у Украјини

Русија је прихватила и пребацила на своју територију око 700.000 дjеце из зона сукоба у Украјини, изјавио је шеф међународног комитета Савjета федерације Григориј Карасин.

-Посљедњих година код нас је уточиште нашло око 700.000 дјеце која су бјежала од бомбардовања и гранатирања у зонама сукоба у Украјини -, написао је Карасин на свом Телеграм каналу, преноси Ројтерс.

Званична Москва је саопштила да је програм прихвата дхеце из Украјине осмишљен да се би се заштитила сирочад и напуштена дхеца из подручја у којима се воде борбе.

Украјина тврди да је велики број дјеце илегално депортован у Русију.

Међународни кривични суд (МКС) је у марту издао налог за хапшење руског предсхедника Владимира Путина због наводних ратних злочина, међу којима је и незаконита депортација дхеце из Украјине у Русију.

Русија: Власти Краснодара испитују наводе о експлозији у Приморско-Ахтарску

Власти јужне Краснодарске области у Русији испитују наводе на друштвеним мрежама о експлозији у граду Приморско-Ахтарск, изјавио је губернатор региона Венијамин Кондратјев.

Неколико друштвених мрежа објавило је снимак из Приморско-Ахтарска за који се претпоставља да приказује експлозију и облак дима, пренео је ТАСС.

Кондратјев је написао на Телеграму да повријеђених нема и да није пријављена штета.

Град Приморско-Ахтарск са више од 32.000 становника налази се у сјеверозападном дијелу Краснодарске области на обали Азовског мора.

Војни аеродром се налази у сјевероисточном предграђу града, а према објавама на друштвеним мрежама, експлозија се догодила у близини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана