Папин изасланик стигао у Москву

ГС/Агенције
Папин изасланик стигао у Москву

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 489. дан. Кијев тврди да је у ракетном нападу на Краматорск погинуло најмање осам људи. Руски предсједник Владимир Путин каже да су руски народ и оружане снаге те земље против побуњеника.

Швајцарска одбила захтјев за продају тенкова Украјини

Швајцарска је одбила захтјев швајцарске војне компаније “РУАГ” да прода 96 тенкова “леопард један” Украјини, јер то не би било у складу са швајцарским Законом, саоопштило је Швајцарско савезно вијеће.

У саопштењу се наводи да је данас одбијен захтјев у вези са извозом 96 тенкова у Украјину.

-Држава је дала приоритет привржености Швајцарске неутралном статусу и поузданости спровођења владавине закона - истиче се у саопштењу.

Папин изасланик стигао у Москву

Кардинал Матео Зупи, мировни изасланик папе Фрање, стигао је у Москву, саопштено је из Римокатоличке надбискупије у главном граду Русије.

-Зупи је стигао у Москву. Папин мировни изасланик за Украјину, кардинал Матео Зупи, који је предсједник Италијанске бискупске конференције у Москви, започеће другу фазу своје мисије. Његова посјета Москви трајаће до 29. јуна - наводи се у саопштењу.

Из надбискупије истичу да ће се кардинал Зупи касније данас састати са надбискупом Павелом Пецијем и да ће сутра бити присутан на вечерњој молитви у московској катедрали.

ТАСС јавља да постоји могућност да ће се Зупи састати и са једним од званичника руске владе.

Локалне власти: У нападу на Краматорск најмање девет погинулих, међу њима троје деце

У руском ракетном нападу који је погодио препун пицерију у граду Краматорску на истоку Украјине, погинуло је најмање девет особа, укључујући троје дјеце, саопштиле су данас локалне власти и потврдиле да је у току потрага за преживјелима у рушевинама уништене зграде.

-Међу жртвама руског ракетирања су и двије сестре старе 14 година и један 17. годишњи тинејџер, а рањено је 60 људи - саопштило је украјинско министарство унутрашњих послова, преноси АП.

Званичници су навели да је у нападу коришћена ракета типа С-300, да је оштећено 18 вишеспратница, 65 кућа, пет школа, два вртића, тржни центар, административна зграда и зграда за рекреацију. Краматорск је град на линији фронта у коме се налази регионални штаб украјинске војске, а пицерију која је погођена су посећивали новинари, хуманитарни радници, војници и мјештани.

Град се налази се у Доњецку, једној од четири украјинске провинције које је Русија припојила прошлог септембра, али не контролише их у потпуности.

Литванија за Украјину купује од Норвешке ПВО системе НАСАМС

Литванија купује два норвешка НАСАМС ПВО лансера за Украјину, укупне вриједности 9,8 милиона евра, и испоручиће их у року од три мјесеца, саопштено је данас из литванског Министарства одбране.

Литванија је реаговала на хитан украјински захтјев да се због руских ваздушних удара на војне и цивилне циљеве обезбеди помоћ у јачању противваздушне одбране, саопштава литванско Министарство одбране, преноси Ројтерс.

У оквиру литванско-норвешког договора Норвешка ће испоручити опрему за одржавање ПВО лансера.

-Купујемо унапријеђене верзије НАСАМС ПВО ракетних система, који су у потпуности спремни за интеграцију у украјинске оружане снаге и употпуниће и проширити системе НАСАМС који се већ користе у Украјини захваљујући заједничкој норвешко-америчкој донацији - потврдио је литвански министар одбране Арвидас Анусаускас.

Литванија ће се побринути да се, поред испоруке ПВО система НАСАМС, Украјини обезбиједни и 10 оклопних траспортера типа М113.

Украјина:Најмање осам погинулих у руском ракетном нападу на Краматорск

Најмање осам људи погинуло је у руском нападу на град Краматорск на истоку Украјине, саопштено је данас из украјинске службе за ванредне ситуације.

У саопштењу се наводи да је 56 особа повријеђено, преноси Ројтерс. Руске снаге испалиле су синоћ један ракетни пројектил на кварт с ресторанима у граду Крематорску на истоку Украјине, а други пројектил на село на ободу овога града, саопштила је јутрос локална полиција.

-Спасиоци раде на терену и претражују рушевине погођене зграде у потрази за људима који су вјероватно још испод заробљени - саопштили су званичници хитне службе на Телеграму.

Пентагон: Вагнерове трупе су и даље у Украјини

Портпарол америчког министарства одбране Патрик Рајдер изјавио је данас да су трупе паравојне формације ''Вагнер'' и даље у Украјини након побуне током викенда.

-Али у смислу њиховог специфичног расположења и да ли се могу или не морају помјерати, нећу да спекулишем о томе - рекао је секретар за штампу Пентагона на брифингу за штампу, преноси Си-Ен-Ен.

Рајдер је додао да САД нису промијениле став када је у питању одговор на догађаје у Русији.

-Нисмо примијетили ништа што би, из наше перспективе, захтијевало било какво прилагођавање става по том питању - рекао је он.

Зеленски: Свака манифестација терора доказује да Русија заслужује пораз и суд

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да, како је рекао, ''свака манифестација руског терора изнова доказује да Русија заслужује само једно, као резултат свега што је урадила - пораз и суд, правична и легална суђења свим руским убицама и терористима''.

Он је у видео обраћању рекао да су „на годишњицу напада руских терориста на тржни центар у Кременчуку, када су погинуле 22 особе, руске снаге поново ракетирале ту област, преноси Укринформ“.

-Руски терористи су данас такође брутално гранатирали Краматорск  ракетама С-300. Три особе су погинуле, међу којима и дијете. Моје саучешће породици и пријатељима. До сада је више од 40 људи је рањено. Свака таква манифестација терора изнова и изнова доказује нама и цијелом свијету да Русија заслужује само једно као резултат свега што је урадила - пораз и суд, фер и легална суђења свим руским убицама и терористима - поручио је предсједник Украјине.

Он је поново захвалио свима у свијету који подржавају Украјину и помажу у заштити њеног народа, а посебно предсједнику САД Џозефу Бајдену и америчком Конгресу за нови пакет војне опреме који укључује оклопна возила и муниције за системе Патриот, Стингер и ХИМАРС, као и додатне гранате за артиљерију.

Зеленски је рекао и да је са премијером Норвешке Јонасом Гар Стјореом разговарао о предстојећем самиту НАТО у Виљнусу и захвалио му на одбрамбеној, економској и политичкој подршци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана