Песков: Још нема основа за мировне преговоре са Кијевом

ГС/Агенције
Песков: Још нема основа за мировне преговоре са Кијевом

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 488 дана. Проруске власти тврде да су украјинске снаге забрањеном хемијском муницијом напале руске положаје у близини града Соледара. Предсједник Украјине Володимир Зеленски обишао је прве позиције украјинских трупа у правцу Бердјанска.

Зеленски: Украјина треба да добије политички позив да се придружи НАТО-у

Украјински предсjедник Володимир Зеленски апеловао је данас да Украјина добије политички позив да се придружи НАТО-у на самиту Алијансе сљедећег мјесеца у Литванији.

-Постоје сви разлози за политички позив да се Украјина придружи Алијанси - написао је Зеленски на Телеграму.

Он захтијева и безбједносне гаранције од НАТО-а, у случају да Украјини не буде дато чланство у том савезу у блиској будућности, преноси Ројтерс.

Зеленски је рекао да постоји „потпуно разумијевање у вези са безбједносним гаранцијама за Украјину до момента приступања“, али није изнео више детаља. Самит НАТО-а биће одржан 11. и 12. јула у Виљнусу.

Золотов: Руска Национална гарда ће добити тешко наоружање и тенкове

Руска Национална гарда ће добити тешко наоружање и тенкове, рекао је данас командант те формације Виктор Золотов, након обраћања предсједника Русије Владимира Путина на Саборном тргу Кремља.

Он је навео да је о том питању разговарао са Путином, преносе РИА Новости.

Золотов је напоменуо да су борци Руске гарде компетентно дјеловали током покушаја оружане побуне протеклог викенда.

-Гарда је у циљу спречавања крвопролића сарађивала са ФСБ-ом, Министарством унутрашњих послова и Министарством за ванредне ситуације - рекао је Золотов.

Папин мировни изасланик ове недјеље у Москви

Италијански кардинал Матео Зупи, кога је папа Фрања задужио да спроведе мировну мисију и покуша да помогне да се оконча рат у Украјини, посјетиће ове недјеље Москву, након што је почетком мјесеца боравио у Кијеву, саопштио је данас Ватикан.

У саопштењу се наводи да ће Зупи у Москви боравити у сриједу и четвртак, а да је главни циљ иницијативе да се охрабре “гестови хуманости који могу да допринесу проналажењу рјешења за тренутну трагичну ситуацију и проналаску пута ка постизању мира”. У саопштењу није наведено с ким ће се Зупи састати у москви, преноси Ројтерс.

Папин изасланик је 6. маја у Кијеву разговарао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, који је тада позвао Ватикан да допринесе имплементацији “украјинског мировног плана”. Формула Зеленског за мир у Украјини подразумијева обнављање територијалног интегритета те земље, повлачење руских трупа и престанак непријатељства, као и обнављање државних граница Украјине.

Песков: Још нема основа за мировне преговоре са Кијевом

 Кремљ је саопштио данас да још не види основе за мировне преговоре са Украјином.

На питање о извјештају њемачких медија да би преговори могли да почну у јулу, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да у овом тренутку нема знакова да постоји било који од предуслова за такве разговоре.

Москва је у прошлости истицала да сви мировни преговори морају да узму у обзир "нову реалност" - што је референца на четири украјинске области за које Москва наводи да су сада дио Русије - а што Украјина и Запад одбацују.

Кијев је објавио да неће преговарати са Москвом све док посљедњи руски војник не напусти Украјину.

Рогов: Кијев планира провокацију код нуклеарке "Запорожје"

Влада Украјине разматра неколико сценарија за провокацију код нуклеарне електране "Запорожје", укључујући ракетне и терористичке нападе, изјавио је високорангирани званичник регионалне управе Запорошке области Владимир Рогов.

-Режим (украјинског председника Владимира) Зеленског смишља неколико сценарија у вези са нуклеарном електраном усљед неуспјеха контраофанзиве. То може бити ракетни напад, терористички напад или покушај да се она заузме форсирањем Дњепра - рекао је Рогов.

Он је истакао да Зеленски и шеф украјинске војно-обавјештајне службе Кирило Буданов стоје иза припрема за потенцијалну провокацију.

Према његовим ријечима, Кијев планира да искористи и медије у склопу своје провокације, како би се Русија, између осталог, оптужила за минирање нуклеарке "Запорожје", а такву оптужбу је већ одбацила Мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) која је присутна у електрани.

Рогов је упозорио да би потенцијална провокација могла бити извршена пред Самит НАТО-а у Вилњусу, који ће се одржати 11. и 12. јула, пренио је "Спутњик".

Нуклеарка "Запорожје", која се налази на лијевој обали Дњепра, највећа је нуклеарна електрана у Европи по броју јединица и производњи енергије. Руске снаге преузеле су контролу над нуклеарком у марту прошле године и од тада је то постројење често мета гранатирања, што је изазвало забринутост због могућег нуклеарног инцидента.

ИАЕА je успоставила стално присуство својих стручњака у електрани у септембру, како би осигурала безбједност нуклеарке током војних сукоба Русије и Украјине.

Русија: Украјинске снаге извршиле напад хемијском муницијом код Соледара

Украјинске снаге су забрањеном хемијском муницијом напале руске положаје у близини града Соледара, у такозваној Доњецкој Народној Републици на истоку Украјине, тврде проруске власти.

-Украјинске оружане формације су гађале хемијском муницијом наше положаје код Соледара. Када детонирају, емитују иритирајући дим који изазива пецкање коже, а људи губе свијест када га удишу - рекао је за ТАСС Андреј Марочко, потпуковник Народне милиције Луганске Народне Републике, позивајући се на изворе на првој линији фронта.

Марочко је истакао да специјалисти руских радијационих, хемијских и биолошких одбрамбених снага тренутно утврђују врсту отрова коју су украјински војници користили у нападу.

Русија спроводи војне вjежбе изнад Балтичког мора

Руско министарство одбране саопштило је да спроводи тактичке војне вjежбе изнад Балтичког мора, да би провjерило спремност борбених авиона, као и пилота за извођење специјалних задатака.

-Посаде Су-27 (борбених авиона) Балтичке флоте пуцале су из ваздушног оружја на крстареће ракете и лажне непријатељске авионе - саопштило је министарство на Телеграму.

Министарство је саопштило и да су, осим усавршавања вештина, посаде борбених авиона на "даноноћном борбеном дежурству", чувајући ваздушни простор руске ексклаве Калињинград.

Зеленски обишао прве позиције украјинских трупа у правцу Бердјанска

Предсједник Украјине Володимир Зеленски обишао је прве позиције украјинских трупа у правцу Бердјанска.

-Фронтални положаји украјинских трупа у правцу Бердјанск. Веома је важно бити овдје данас. Посебно ми је драго што могу да поздравим 3. батаљон Одвојене предсједничке бригаде Хетмана Богдана Хмељницког Копнене војске Оружаних снага Украјине - написао је Зеленски на Телеграм каналу, преноси Укринформ.

Он је захвалио припадницима војске што су бранили Украјину, борили се за њену независност и слободу, и „слободу за свакога од нас“.

-Чувајте се. Ако спасите своје животе, спасићете Украјину - поручио је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана