Руске снаге напредују у правцу Авдејевке и Марјинке

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ-Рат у Украјини ушао је у 453. дан. Украјински званичници саопштили су да је Русија извршила током протекле ноћи ваздушне нападе на град Дњепропетровск на југоистоку Украјине. Лидер руске паравојне формације Вагнер Јевгениј Пригожин изјавио је да су његове трупе, "како су и обећале, освојиле цијелу територију Бахмута" и да ће напустити зону конфликта у тој области у току сљедеће недјеље.

Руске снаге напредују у правцу Авдејевке и Марјинке

Руска војска напредује у правцу Авдејевке и Марјинке, без обзира на пребацивање резерви Оружаних снага Украјине на то подручје, рекао је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

„Не тако брзо, али ипак биљежимо напредовање – како и марјинском, тако и у авдејевском правцу“, рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, у оба правца украјинска команда наставља да пребацује појачање и покушава да пробије руску одбрану.

Основни дио украјинских снага из Артјомовска је отишао у Часов Јар, који ће постати наредна тачка одбране на путу ка упоришту Славјанск-Краматорск-Дружковка, саопштио је потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Непријатељ се повукао у област насеља Часов Јар. Тамо је извршено дјелимично пребацивање снага након попуњавања снага на купјанском и краснолиманском правцу, али су главне јединице остале управо у Часовом Јару. Сада је ово сљедеће насеље које украјинске снаге бранити, јер послије Часовог Јара тамо има неколико малих насеља, а даље су огромне територије до следећег огромног утврђеног подручја Славјанск-Краматорск-Дружковка. И снаге ће радити у овим правцима“, објаснио је Марочко за телевизију „Русија 24“.

ИАЕА: Стање у електрани у Запорожју ''изузетно рањиво''

Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну безбедност (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да је нуклеарна електрана Запорожје данас остала без екстерног напајања електричном енергијом, због чега је стање нуклеарне безбједности у том објекту ''изузетно рањиво''.

''Украјинска ЗНПП је јутрос изгубила сву спољну струју по седми пут током сукоба, што ју је приморало да се ослања на хитне дизел генераторе, како би била осгирана нуклеарна сигурност, и ситуација у електрани је изузетно рањива. Морамо се сложити да заштитимо електрану сада, ова ситуација не може да се настави'', написао је на свом налогу на Твитеру Гроси.

Претходно је украјинско државно предузеће за производњу нуклеарне енергије „Енергоатом“ саопштило да је нуклеарна електрана у Запорожју искључена са електромреже због руског гранатирања екстерног далековода. 

„Енергоатом“ је навео на Телеграму да је далековод у Дњепропетровску, који снабдјева струјом нуклеарну електрану у Запорожју, која је сада под контролом Москве, обуставио испоруке након што је погођен у руском гранатирању током ноћи.

Кијев понавља да украјинске трупе у Бахмуту напредују по боковима

Кијев тврди да украјинске трупе и даље напредују на боковима разореног источног града Бахмута, иако је, како се каже, „интензитет“ њиховог кретања опао и Русија доводи нове снаге.

Владимор Путин објавио је у недјељу ослобођење  Бахумата, док су украјински званичници узвратили да кијевске снаге и даље контролишу мали дио града.

Замјеница министра одбране Хана Малијар поновила је да Украјина има мало упориште у самом граду.

„Кроз наше кретање на боковима – сјеверно и јужно – успјевамо да уништимо непријатеља. Кретањем по боковима и тамошњим заузимањем одређених виших коти, наше оружане снаге су непријатељу веома отежале боравак у самом граду“, нагласила је Малијарова.
Како је навела, украјинска војска и даље напредује, али да је интензитет „донекле смањен.“

Оружане снаге Русије спријечиле пребацивање нових украјинских снага на запорошки фронт

Оружане снаге Русије су прецизним ударом на Дњепропетровск спријечиле ноћас пребацивање нове групе украјинских снага на запорошки фронт, изјавио је члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, средства визуелне контроле и поруке које стижу од становника града свједоче о великим губицима међу украјинском војском.

Украјинске оружане снаге: Бахмут остаје епицентар борби

Бахмут остаје епицентар борби са руским снагама, саопштиле су јутрос украјинске оружане снаге, након што је Русија током викенда тврдила да су руске снаге заузеле тај град на истоку Украјине.

-Борбе се настављају у Бахмуту, а руске снаге настављају да воде офанзивне акције, навеле су украјинске снаге, преноси Гардијан.

Украјинске снаге су известиле да су током протеклог дана руске снаге "неуспjешно покушале да поврате изгубљене положаје јужно од (оближњег) насеља Иванивске".

Русија је такође извршила ваздушне ударе на Бахмут.

Гардијан пише да није у могућности да верификује опречна саопштења украјинске и руске стране о Бахмуту.

„Енергоатом“: Нуклеарка у Запорожју нема струју због руског напада на далековод

Украјинско државно предузеће за производњу нуклеарне енергије "Енергоатом" саопштило је данас да је нуклеарна електрана у Запорожју искључена из електромреже због руског гранатирања екстерног далековода.

„Енергоатом" је навео на Телеграму да је далековод у Дњепропетровску који снабдijева струјом нуклеарну електрану у Запорожју, која је сада под контролом Москве, обуставио испоруке након што је погођен у руском гранатирању током ноћи.

Нуклеарна електрана Запорожје искључена је са спољног напајања преко линије са територије Украјине и пребачена на дизел генераторе, објављено је на Телеграм каналу нуклеарке.

-Усљед гашења високонапонске линије од 750 киловолта, нуклеарка  Запорожје је изгубила екстерно напајање. Снагу за сопствене потребе обезбеђују дизел генератори - наведено је у објави, преноси Интерфакс.

Додаје се да је радијација на локацији нуклеарне електране нормална.

Запорожје ​​је највећа нуклеарна електрана у Европи, са шест блокова. Станица не производи струју од 11. септембра 2022. године. Пет реактора је у хладном режиму, а један ради због обезбјеђивања сопствених потреба електране.

Од марта прошле године нуклеарка Запорожје је под контролом руских снага, а од 1. септембра прошле године у њој дежура неколико стручњака Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који се периодично смјењују.

Повратак руских банака у систем "свифт" након окончања сукоба

Европска унија (ЕУ) не намјерава да поново повеже руске банке, укључујући "Роселхозбанк" у систем "Свифт" и забране ће бити ублажене тек након завршетка сукоба у Украјини, рекао је портпарол европског блока Питер Стано за руски дневник "Известија".

Руски лист подсјећа да, истовремено, повезаност "Роселхозбанке" остаје један од пет захтјева руске стране из оквира Споразума за извоз житарица из црноморских лука у Украјини, који је продужен до 17. јула.

Руско Министарство спољних послова је упозорило да, уколико ови захтјеви не буду испуњени, Споразум неће бити продужен.

Средином маја, Споразум о извозу житарица је истекао и скоро до посљедњег тренутка 18. маја није било јасно да ли ће се Русија сагласити са потписивањем документа о продужењу.

Лист указује и на то да се само поштује дио Споразума повезаног са извозом украјинских пољопривредних производа али да нема никаквог напретка у извозу руске робе те врсте на свјетска тржишта.

-У престоницама западних земаља и у просторијама УН много се говори о глобалној безбједности хране и пријетње глађу. Ови задаци су директно и детаљно изнесени у меморандуму између Русије и УН и чије спровођење систематски саботирају Вашингтон, Брисел и Лондон - наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Москва се, ипак сагласила са продужењем Споразума који важи до 17. јула.

Украјина: Русија извршила ваздушне нападе на Дњепропетровск, чуло се око 15 експлозија

Русија је извршила током протекле ноћи ваздушне нападе на град Дњепропетровск на југоистоку Украјине, саопштили су јутрос украјински званичници, а медији су извијестили о низу експлозија.

Начелник Дњепропетровске области, Серхиј Лисак, похвалио је украјинску ПВО за обарање руских ракета.

Лисак је на Телеграму руске снаге назвао "терористима", пренио је Ројтерс.

Новинска агенција РБЦ-Украјина јавила је да се чуло око 15 експлозија у Дњепропетровску током више од 90 минута упозорења за ваздушне нападе.

Русија је овога мјесеца наставила ракетне и нападе дроновима на циљеве у Украјини након готово двомјесечног затишја, а сада су напади најинтензивнији од почетка рата и дешавају се неколико пута недјељно, јавља Ројтерс.

Пригожин: Обећали смо да ћемо освојити Бахмут, предајемо га Министарству одбране

Лидер руске паравојне формације Вагнер Јевгениј Пригожин изјавио је да су његове трупе, "како су и обећале, освојиле цијелу територију Бахмута" и да ће напустити зону конфликта у тој области у току сљедеће недјеље.

-Освојили смо цијелу територију Бахмута као што смо и обећали, до последњег центиментра, данас ништа нисмо даље освајали -  навео је Пригожин јуче у аудио поруци на Телеграму.

Он је рекао да ће територију Бахмута предати руском Министарству одбране, пренио је Ројтерс.

-Као што смо рекли јуче - предајемо наше позиције Минситарству одбране и 25. маја напуштамо зону конфликта - изјавио је Пригожин у суботу, рекавши да су његове снаге преузеле Бахмут, након деветомјесечне опсаде тог града на истоку Украјине

Међутим, украјински предсједник Володимир Зеленски демантовао је да је Бахмут пао у руке руских снага.

Ројтерс наводи да није могао да потврди извјештаје са линије фронта.

Антонов: Испоручивање авиона Ф-16 Украјини поставило би питање умијешаности НАТО

Испоручивање борбених авиона Ф-16 у Украјину поставило би питање умијешаности НАТО у сукоб, саопштио је данас амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Антонов је написао на Телеграму да не постоји потребна инфраструктура за управљање тим борбеним авионима у Украјини, као и да нема потребног броја пилота и особља за одржавање авиона, пренео је Ројтерс.

Антонов је такође упозорио да ће сваки украјински удар на Крим бити сматран ударом на Русију.

-Важно је да САД буду потпуно свјесне руског одговора - истакао је Антонов.

Предсједник САД Џозеф Бајден, одобрио је у петак програме обуке за украјинске пилоте на борбеним авионима Ф-16.

Украјински предсједник Володимир Зеленски увјерио је Бајдена да се авиони Ф-16 неће користити за нападе на руску територију. 

Украјина је у посљедње време интензивирала нападе на циљеве које држи Русија, посебно на Криму који је Русија анектирала 2014. године, подсјећа британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана