Серија експлозија у читавој Украјини; систем "Гвоздена купола" мало би помогао Кијеву

ГС/Агенције
Серија експлозија у читавој Украјини; систем "Гвоздена купола" мало би помогао Кијеву

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 448. дана. Огласиле су се сирене за ваздушну опасност, па су издата упозорења у Кијевској, Житомирској, Черкаској, Дњепропетровској, Кироградској области, у централном и источном делу земље. Током ноћи одјекнуле су експлозије у више украјинских градова, између осталог у Одеси. Пентагон се не противи испорукама авиона Ф-16 Украјини, преноси Политико.

Константинов: Узрок искакања воза код Симферопоља експлозија

Експлозија је узрок искакања воза из пруге на Криму, изјавио је данас предсједник парламента Крима Владимир Константинов. 

Он је за ТВ Русија 24 рекао да је до експлозије дошло због интервенције неовлаштених лица и да је истрага у току, преносе РИА Новости. Осам вагона са житом искочило је из шина у региону Симферопоља, а планирано је да жељезнички саобраћај између Симферопоља и Севастопоља буде успостављен до вечерас. 

У инциденту нема повријеђених. Мјештани су рекли су за РИА Новости да је прије искакања воза дошло до експлозије. "Јутрос се јасно чуо звук сличан експлозији, чак су нам се тресла стакла. Касније су се појавиле информације да је воз искочио из шина недалеко од нашег села", рекао је становник села Чистењкоје у округу Симферопољ. 

Кримска жељезница претходно је саопштила да је до искакања воза из шина код Симферопоља дошло због „мијешања неовлаштених лица у рад жељезничког саобраћаја". Русија је припојила Крим 2014. године, а Украјина га сматра својом територијом.

У нападу дроном рањено двоје људи

Најмање двоје људи рањено је у Курској области у Русији када је украјински војни дрон испустио бомбу на спортски и рекреативни центар, изјавио је гувернер те области Роман Старовојт.

Инцидент се догодио јутрос у мјесту Глушково, око 10 километара од границе са Украјином.

Старовојт је рекао да су рањени мјештани и да су задобили повреде од гелера.

Рањени мјештани пребачени су у болницу, наводи "Раша тудеј".

Старовојт је додао да је експлозија оштетила фасаду зграде и подијелио фотографије са лица мјеста на друштвеним мрежама. На фотографијама се види двоспратна зграда, разбијени прозори и мали кратер за који се претпоставља да је посљедица експлозије.

Руске пограничне регије често су на мети артиљеријских и напада дроновима из Украјине.

Старовојт је јуче извијестио о најновијем гранатирању, када је најмање 11 граната пало у то подручје. У овом удару рањен је један мјештанин и оштећен је далековод.

Шојгу извршио инспекцију обуке војника по уговору на полигонима Западног војног округа

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију обуке војника по уговору на полигонима Западног војног округа (ЗВО), саопштено је у Министарству одбране Руске Федерације.

Напомиње се да је Олег Саљуков, главнокомандујући Копнених снага Оружаних снага Руске Федерације, извјестио министра одбране да се све вежбе на полигонима изводе под руководством официра који су учествовали у специјалној војној операцији.

Јерусалим пост: Испорука једног или два система противваздушне одбране „Гвоздена купола" Украјини мало шта ће да промијени на терену

Испорука једног или два система противваздушне одбране „Гвоздена купола" Украјини, у случају да Сједињене Државе приморају Израел на такав потез, мало шта ће да промијени на терену, пише Јерусалим пост. Она ће имати ограничену симболичку вриједност, што је узроковано величином украјинске територије и напреднијим типовима пројектила од оних које користе Палестинци у Појасу Газе.

Лист напомиње да су чак и поједини украјински званичници препознали ограничено дјеловање „Гвоздене куполе" за Украјину. Израелу је потребно око 10 система да би се заштитио од напада из Појаса Газе.

Украјини ће бити потребне десетине батерија, које "једноставно не постоје", пише лист. Једна или двије „Гвоздене куполе" из Сједињених Држава неће довести до промјена чак ни у тактичкој димензији, такав потез може изгубити чак и симболично значење када се суочи са модернијим и напреднијим пројектилима од оних из појасу Газе, напомиње лист.

Лист подсјећа да пошто је „Гвоздена купола" заједнички америчко-израелски пројекат, обје земље морају да дају одобрење за испоруке ових система Кијеву. У практичном смислу, Израел и даље вјерује да су потенцијални трошкови предаје Гвоздене куполе Украјини већи од могуће користи, али о овом питању ћути, наставља лист. 

Осим тога, Јерусалим Пост преноси да су, према његовим подацима, високи израелски одбрамбени званичници и даље забринути какву би реакцију у Русији могло да изазове пребацивање „Гвоздене куполе" у Кијев.

Кулеба: Украјина неће прихватити никакав приједлог за замрзавање рата

Украјински министар иностраних послова Дмитро Кулеба је током сусрета с специјалним изаслаником Кине за евроазијска питања Ли Хуијем, поручио да Украјина неће прихватити никакав приједлог за замрзавање рата, јавља Анадолија.

-Кинески специјални изасланик Ли Хуи боравио је 16. и 17. маја у Кијеву, главном граду Украјине, гдје се састао с министром Дмитром Кулебом - саопћено је из украјинског МИП-а.

Током састанка разговарало се о сарадњи Украјине и Кине како на билатералном нивоу, тако и у оквиру међународних организација.

-На састанку се такође разговарало о начинима заустављања руске агресије - истакнуто је у саопштењу.

Кулеба је детаљно је информисао Лија о принципима обнове одрживог и праведног мира темељеног на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

-Кулеба је нагласио да Украјина неће прихватити ниједан приједлог који предвиђа губитак њене територије или замрзавање рата - наведено је саопћењу.

Обустављен жељезнички саобраћај између Симферопоља и Севастопоља

- Жељезнички саобраћај привремено је обистављен између кримских градова Симферопоља и Севастопоља, након што је више вагона са житом слетјело са шина - изјавио је регионални лидер Сергеј Аксјонов.

Аксјонов је рекао да у инциденту који се догодио код Симферопоља нема повријеђених, али није изнио детаље, “Раша тудеј”.

Званичници су рекли да је Министарство транспорта Крима распоредило аутобусе за превоз путника.

Неки медији су објавили да је дошло до саботаже на прузи.

Жељезнички оператор окривио је “умијешаност трећих страна” за прекид саобраћаја.

Према непотврђеним медијским извјештајима, мјештани су дојавили полицији да се појавио сумњиви мушкарац у подручју прије самог инцидента. Очевици су наводно рекли да се чула снажна експлозија прије исклизнућа.

Медијска мрежа “Маш” јавила је да је експлозија оставила кратер ширине 15 метара на прузи и да је оштетила пругу у дужини од 50 метара.

Ли Хуи: Не постоји лијек за рјешавање украјинског сукоба

Сви треба да створе услове за мировне преговоре јер не постоји лијек за рјешавање украјинског сукоба, изјавио је данас специјални кинески представник за евроазијска питања Ли Хуи послије посјете Украјини.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да је Ли био у посјети Украјини 16. и 17. маја, гдје се састао са тамошњим предсједником Владимиром Зеленским, министром спољних послова Дмитром Кулебом, шефом кабинета Зеленског Андријем Јермаком и другим званичницима Министарстава одбране, енергетике и инфраструктуре.

Током посјете размијењена су мишљења о политичком рјешавању украјинског сукоба и билатералним односима Кине и Украјине.

-Не постоји лијек за рјешавање украјинске кризе, све стране морају да изграде међусобно повјерење и створе услове за мировне преговоре - рекао је Ли, објављено је на сајту Министарства спољних послова Кине.

У саопштењу се наводи да је Ли изнио украјинској страни став Пекинга о политичком рјешењу сукоба.

Ли је рекао да је Кина спремна да помогне међународној заједници у рјешавању сукоба, на основу става Пекинга изнесеног у кинеском документу од 12 тачака и да уложи сопствене напоре за брзи прекид непријатељстава и обнову мира.

-Кина, на свој начин, игра конструктивну улогу у ублажавању хуманитарне ситуације у Украјини и наставиће да помаже Кијеву колико може - рекао је Ли.

Ракетни напад и на Одесу

Локалне власти су путем Телеграма саопштиле да је Одеса јутрос гађана пројектилима, а да је већину ракета оборила противваздушна одбрана.

Портпарол локалне војне администрације је саопштио да је једна особа погинула, а да је двоје људи повријеђено, пренео је Ројтерс.

Ваздушна опасност широм Украјине, ракетни напад на Кијев

Огласиле су се сирене за ваздушну опасност, па су издата упозорења у Кијевској, Житомирској, Черкаској, Дњепропетровској, Кироградској области, у централном и источном делу земље.

Локалне власти су путем Телеграма саопштиле да је Кијев јутрос нападнут крстарећим пројектилима и да је то девети напад на престоницу од почетка маја.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да су у том граду избила два пожара.

-Није било жртава. Руске снаге су напале крстарећим пројектилима, све је оборила наша противваздухопловна одбрана - рекао је Кличко, преноси Ројтерс.

Борел: Фонд војне помоћи Украјини увећати за 3,5 милијарди евра

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Јозеп Борел предложио је да се дода још 3,5 милијарди евра у фонд који се користи за финансирање војне помоћи Украјини, навели су извори из ЕУ.

Извори, који су жељели да остану анонимни, истакли су да је Борел затражио од влада ЕУ да обезбиједе више новца за Европски мировни фонд (ЕПФ), пренио је Ројтерс.

Поменути фонд је већ издвојио око 4,6 милијарди евра војне помоћи Украјини.

Међутим, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у уторак је најавио да ће блокирати сљедећу траншу војне подршке Европске уније Украјини и сваки нови пакет санкција Русији.

Он је навео је да се то може промијенити само под условом да Кијев уклони мађарску банку ОТП са своје листе ратних спонзора, пренео је Ројтерс.

Мађарска није одобрила исплату сљедеће транше војне подршке Украјини у вредности од 500 милиона евра обезбеђене у оквиру (ЕПФ), саопштила је у уторак канцеларија портпарола мађарске владе.

Алаудинов: Украјина прецијенила своје могућности, мора да одложи контраофанзиву

Украјина је преицјенила своје могућности и принуђена је да одложи своју контраофанзиву, изјавио је Апти Алаудинов, замјеник команданта 2. армијског корпуса Луганске Народне Републике (ЛНР) и командант јединице специјалних снага Ахмат.

-Да, они имају одређену снагу и опрему, али чак и они схватају да с тим тренутно не могу ништа да промијене на фронту. Видимо предвидљив образац: прецијенили су своје снаге, средства и способности и сада поново почињу да се спотичу на истом питању тражећи још наоружања -рекао је Алаудинов за канал Росија-24, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, јединице у Бахмуту „раде добар посао" и ''методично уништавају људство и опрему непријатеља''.

Кисинџер: Чланство Украјине у НАТО задовољило би интересе и Кијева и Москве

Чланство Украјине у НАТО задовољило би интересе и Кијева и Москве јер би спријечило Украјину да користи силу у будућим територијалним споровима, оцијенио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер у интервјуу објављеном у данашњем издању Економиста.

-Сада је Украјина најбоље наоружана земља у Европи са руководством које има најмање стратешко искуство у Европи - указао је Кисинџер, преноси ТАСС.

Угледни амерички дипломата сматра да би Украјина на крају сукоба могла да поврати све територије коју је изгубила после 24. фебруара 2022. године, осим Крима који ће, како каже Кисинџер, задржати Русија.

Према његовим ријечима, такво решење у којем Русија нешто добија, а нешто губи од онога што је освојила могло би да буде извор незадовољства и у Русији и у Украјини.

Садашњи је задатак да се непријатељства приведу крају, а не да се постављају "кулисе за сљедећу рунду сукоба".

-Оно што Европљани сада говоре је, по мом мишљењу, лудо опасно. Они кажу не желимо Украјину у НАТО, јер су превише ризични и зато, наоружајте Украјинце и дајте им најнапредније оружје - оценио је Кисинџер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана