У Њемачку стигао 31 тенк Абрамс за обуку украјинских трупа

ГС/Агенције
У Њемачку стигао 31 тенк Абрамс за обуку украјинских трупа

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 446. дан. Пентагон је саопштио да је 31 тенк „М1 абрамс” стигао у Њемачку уочи програма обуке украјинских снага на америчким тенковима. Русија је извела нови талас ваздушних напада на Кијев, саопштили су градски званичници.

Пушилин: Знамо како да уништимо њемачке тенкове

Руски борци прописно су упућени и разумију како да збришу њемачке тенкове "леопард", изјавио је вршилац дужности гувернера Доњецке Народне Републике /ДНР/ Денис Пушилин.

Он је за "Јутјуб" канал "Соловјев уживо" рекао да у ДНР још нису виђени тенкови "леопард", али да се западна војна опрема већ појављује у разним подручјима.

"Момци /руске снаге/ већ чекају `леопарде` и, наравно, имају све потребне информације и инструкције за уништавање тих тенкова. Другим ријечима, знамо шта ћемо с њима", истакао је Пушилин.

Влада Њемачке одобрила је у првом тромјесечју ове године испоруку оружја Кијеву у вриједности од готово 497 милиона евра. Њемачка је 25. јануара потврдила да ће послати Украјини 14 тенкова "леопард два" и да ће издати дозволу за извоз њемачких тенкова из других земаља, подсјећа ТАСС.

Берлин је 7. фебруара одобрио испоруку 178 тенкова "леопард 1А5" Украјини, а 24. фебруара донесена је одлука да се из војних залиха пошаљу још четири тенка.

Руска хиперсонична ракета Кинжал уништила амерички ПВО систем Патриот у Кијеву

Руске ваздухопловне снаге уништиле су хиперсоничном ракетом Кинжал систем противваздушне одбране америчке производње Патриот који је био размештен на ширем подручју Кијева, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је рекао да је ПВО систем Патриот уништен прецизним поготком хиперсоничног ракетног система Кинжал, преноси ТАСС.

Конашенков је додао да су Оружане снаге Русије ноћас извеле концентрисани удар прецизним оружјем на војне објекте у Украјини.

Мета су били пунктови размјештања јединица Оружаних снага Украјине, складишта муниције, наоружања и војне опреме, укључујуćи и оне допремљене из западних земаља, рекао је Конашенков, преноси РИА Новости.

"Циљ удара је постигнут. Сви назначени циљеви су погођени", саопштило је Министарство одбране Русије.

Украјина је претходно саопштила да је током претходне ноћи оборила свих 18 пројектила које су лансирале руске снаге, укључујуćи и шест хиперсоничних ракета Кинжал.

Залужни: Русија ноћас напала УКР са 18 ракета,све су оборене

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни изјавио је данас да су украјинске снаге обориле свих 18 пројектила које су руске снаге лансирале у ноћашњем интензивном нападу, међу њима и шест ракета Кинжал.

Навео је да су руске снаге напале Украјину са сјевера, југа и истока  са 18 ракета различитих типова из ваздуха, са мора и копна, преноси Интерфакс Украјина.

Према његовим ријечима, Русија је са авиона МиГ-31К испалила шест ракета Кинжал, девет крстарећих ракета Калибар са бродова у Црном мору и три ракете Искандер са копна.

Залужни је навео да је Русија лансирала и ударне дронове типа Шахед и извиђачке дронове.

Макрон: Француска може одмах да почне са обуком украјинских пилота

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да је Француска спремна за обуку украјинских пилота, као и да би програми обуке могли да почну одмах.

-Отворили смо врата за обуку украјинских пилота у Француској. Обука може да почне сада - рекао је Макрон у интервјуу за француску телевизију ТФ1.

Са друге стране, он је истакао да Француска засад неће испоручивати авионе украјинској војсци.

-Стратегија Француске је једноставна: помоћи Украјини да се одупре и да организује, када то буде жељела, контраофанзиву како би све могла да врати за преговарачки сто, под условима које она изабере и како би изградила трајни мир за себе - поручио је Макрон.

Градски званичници: Русија извела нови талас ваздушних напада на Кијев, рањене три особе

Русија је мало  послије поноћи извела изузетно јак талас ваздушних удара на Кијев, користећи дронове, крстареће ракете, а по свему судећи и балистичке ракете, у у нападу су повријеђене три особе, саопштили су градски званичници.

Навели су да је ноћашњи напад осми овог мјесеца. Извјештач Ројтерса је јавио, позивајући се на свједочења очевидаца, да је током ноћи серија веома гласних детонација потресала главни град Украјине.

-Напад је био изузетног интензитета, са максималним бројем ракета у кратком временском периоду. Према прелиминарним информацијама, детектована је и уништена велика већина русих пројектила - објавио је на свом Телеграм каналу је начелник кијевске војне управе Сергиј Попко.

Грађани су пријавили да у квартовима Оболонски, Шевченковски, Соломјански и Дарницки на тло падају крхотине из ваздуха. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да је због крхотина које су пале на град запаљено неколико аутомобила и оштећена зграда у западном дијелу Кијева.

Кличко је рекао да јужно од Бориспиља системи противваздушне одбране одбијају нападе дроновима. Због новог таласа руских ваздушних удара у скоро цијелој Украјини послије поноћи су се огласиле сирене за ваздушну опасност.

Вијеира :Бразил спреман да подржи напоре за мировне преговоре о Украјини

Бразил је спреман да се придружи земљама које су у контакту са странама у сукобу у Украјини ради његовог рјешавања, а такође инсистира на преговорима између Москве и Кијева, изјавио је бразилски министар спољних послова Мауро Вијеира .

-Инсистирамо на томе да је неопходно да сједнемо и преговарамо. Спремни смо да се придружимо другим земљама које су биле у контакту са обје стране и промовишемо неку врсту разговора који ће довести до прекида ватре и  мировних преговора - рекао је Вијеира за CNN.

Бразилски министар је такође напоменуо да та земља не покушава да окрене Русију или Украјину једну против друге, већ „покушава да убиједи двије земље” у неопходност преговора.

Раније је бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва рекао да би САД и Европа требало да почну да разговарају о постизању рјешења у Украјини, а не да подстичу сукобе.

 

Пентагон: Тенкови „амбрамс“ стигли у Њемачку уочи обуке украјинских снага

Тридесет и један тенк „М1 абрамс“ стигао је у Њемачку уочи програма обуке украјинских снага на америчким тенковима, саопштио је Пентагон.

Очекује се да украјинске посаде почну обуку у Графенвору у Њемачкој у наредних неколико недјеља, рекао је секретар за штампу Пентагона Пат Рајдер,  преноси CNN.

Очекује се да ће програм обуке трајати неколико мјесеци, као и да ће тенкови бити послати у Украјину на јесен.

Тенкови који стижу у Њемачку су посебно намијењени за обуку украјинских посада, док тенкови који ће на крају бити послати у Украјину пролазе кроз ремонт и припрему за испоруку, рекао је Рајдер.

Зеленска: Украјина ће бити задовољна миром који ће проистећи из побједе Кијева

Супруга украјинског предсједника Олена Зеленска изјавила је да ће Украјина бити задовољна само миром који ће проистећи из побједе Кијева.

-Немогуће је руковати се са онима који су вам побили рођаке и комшије. Не можете да сједнете за преговарачки сто са убицом који се не каје - рекла је супруга Володимира Зеленског за јужнокорејску агенцију Јонхап.

Додала је да Русија мора да одговара за злочине почињене у Украјини.

-Знамо из историје шта се дешава када агресор није кажње. Сви треба да буду заинтересовани да га зауставе. То је исто као да зауставите улични злочин прије него што дође до ваше улице - навела је Зеленска.

Она је апеловала на “радикалнију” подршку борби њене земље против руске агресије, за коју је рекла да утиче на будућност читавог света.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана