Конашенков: Заузета још два подручја на западу

ГС/Агенције
Конашенков: Заузета још два подручја на западу

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 422. дан. Епицентар борби у Украјини и даље је Бахмут. Украјинска војска данас је два пута отварала артиљеријску ватру, саопштено је из мисије ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине у Украјини, преноси ТАСС.

Захарова: Америчке визе нису издате новинарима који је требало да прате Лаврова

Америчке визе нису издате представницима руских медија, који је требало да путују са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим на састанак Савета безбедности УН у Њујорку, изјавила је данас портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова

"Говоримо о стварном третману новинара у САД. Остало је 40 минута до њиховог поласка. Сви су новинари на аеродрому. Немају визе. Амбасада САД је одговорила на наш релевантан захтјев да раде на томе", написала је Захарова на Телеграму.

Захарова је истакла да је ријеч о очигледној манипулацији слободом говора и кршењем права новинара, пренео је ТАС С.

Русија неће заборавити и опростити неиздавање америчких виза руским новинарима, изјавио је данас Лавров пре одласка у Њујорк на предстојец́е састанке СБ УН.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да је неиздавање виза руским новинарима нечувено и да ц́е одговор званичне Москве Вашингтону у вези са тим неизбежно уследити

Рјабков је рекао новинарима. који су стигли на аеродром да лете за Њујорк, да је руско министарство спољних послова последњих дана више пута контактирало амбасаду у вези с тим и да је амбасада обећала решење, наводећи да та флагрантна лаж само дискредитује земљу у којој се налази седиште УН. 
  

Конашенков: Заузета још два подручја на западу 

Руско Министарство одбране саопштило је данас да су руске снаге заузеле још територије у Бахмуту, док настављају са покушајем да преузму пуну контролу над овим градом.

 "У правцу Доњецка, јуришни тимови су ослободили два подручја у западним деловима Артјомовска (Бахмута) у протекла 24 сата", рекао је портпарол министарства Игор Конашенков, преноси ТАС С.

Он је навео и да су у северним и јужним деловима града руске ваздушно-десантне јединице пружиле појачање јуришним тимовима.

Битка за Бахмут претворила се у једну од најкрвавијих у рату у Украјини који траје 14 месеци, а град је скоро потпуно уништен артиљеријским гранатирањем и уличним борбама.Русија наводи да ће јој заузимање Бахмута омогућити даље офанзиве на истоку Украјине. 

Медведев: Москва ће раскинути споразум о житу ако Г7 забрани извоз у Русију

Бивши предсjедник Русије Дмитриј Медведев изјавио је данас да ц́е Москва одговорити раскидом споразума о црноморском житу који омогућава витални извоз житарица из Украјине, ако Г7 забрани извоз у Русију.

Земље Групе седам (Г7) разматрају готово потпуну забрану извоза у Русију, јавио је Кјодо прошле недеље, позивајући се на изворе из јапанске владе.

Русија је више пута запријетила да ће одустати од споразума о житу, који истиче 18. маја.

„Ова идеја идиота из Г7 о потпуној забрани извоза у нашу земљу је лепа јер подразумева реципрочну забрану увоза из наше земље, укључујуц́и категорије робе које су најосетљивије за Г7", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да ће у том случају споразум о житу и многе друге ствари које су им потребне бити завршене за њих.

 Г7 наводно разматра да потпуно преокрене своју стратегију санкција тако да се извоз у Русију аутоматски забрани, осим у случају робе која је укључена у попис производа који се смеју слати у земљу. 

 Према садашњем оквиру, роба се сме продавати Русији осим ако је експлицитно наведена на црној листи.

Центар за контролу: Украјинска војска гранатирала циљеве у ДНР

Украјинска војска данас је два пута отварала артиљерисјку ватру у интервалу од 20 минута користећи НАТО стандардне артиљеријске гранате од 155 милиметара.

На мети су били Петровски и Кировски округ у самопроглашеној Доњецкој Народној Репубици (ДНР), као и Јасиноват, саопштено је из мисије ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине у Украјини, преноси ТАСС.

Према информацијама центра објављеним на Телеграм каналу, украјинска војска је испалила 14 граната у правцу Доњецка и пет граната усмерених на Јасиновату.

 

Упућен позив на продужење споразума о украјинском житу

Група седам (Г7) економских сила позвала је данас на "продужење, пуну примјену и проширење" кључног договора о извозу украјинског жита преко Црног мора, саопштили су министри пољопривреде из ове организације.

Уз посредовање УН и Турске, споразум је потписан у Истанбулу у јулу прошле године, што је омогућило Украјини да извезе више од 27 милиона тона житарица из неколико својих црноморских лука.

Русија, која је покренула војну акцију у Украјини у фебруару 2022. године, наговијестила је да неће дозволити наставак споразума послије 18. маја јер није испуњена листа захтјева за олакшавање њеног извоза житарица и ђубрива.

У саопштењу након дводневног састанка у Мијазакију у Јапану, министри пољопривреде Г7 "препознали су значај" споразума и напоменули да снажно подржавају "продужење, пуну примјену и проширење Црноморске иницијативе за жито".

Чланице Г7 су "спремне" да подрже опоравак и обнову Украјине, укључујући пружање експертизе у деминирању пољопривредног земљишта и реконструкцији пољопривредне инфраструктуре, наводи се у документу.

Мелник: Украјини потребна много већа подршка да би побиједила Русију

Украјини је потребна далеко већа војна подршка да би побиједила Русију ове године, изјавио је замјеник украјинског министра спољних послова Андриј Мелник.

-Захвални смо нашим савезницима на војној помоћи, али то није довољно. Украјини је потребно 10 пута више да заврши руску агресију ове године -написао је Мелник на Твитеру.

Он је позвао украјинске партнере да „пређу све вјештачке црвене линије“ и да одвоје један одсто БДП-а за снабдијевање Украјине оружјем.

-Наши савезници морају да схвате размјере овог рата - рекао је замјеник министра у разговору за украјинске медије у петак, преноси CNN.

Он је цитирао коментар америчког министра одбране Лојда Остина да је међународна коалиција до сада пружила Украјини подршку у вриједности од 55 милијарди долара.

-То изгледа као велика сума. Али за разлику од Другог свјетског рата, са којим се, нажалост, може повући све више и више паралела, преко 50 милијарди долара помоћи је испоручено само у оквиру америчког ленд-лиса 1940-их - рекао је украјински званичник и додао да би еквивалент томе данас био око 700-800 милијарди долара.

Лавров у понедјељак у Њујорку са генералним секретаром УН Гутерешом

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састаће се у понедjељак у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, пренио је ТАСС, позивајући се на сталног представника Русије при УН Василија Небензју.

Готово свим члановима руске делегације у Савјету безбједности УН издате су визе, рекао је Небензја државној телевизији Русија 24, пренио је у четвртак ТАСС.

Он је рекао да новинарима још нису издате визе.

Небензја је раније изјавио да ће Лавров са Гутерешом током посјете Њујорку разговарати о договору о извозу жита из црноморских лука.

Русија је преузела предсједавање Савјетом безбедности УН 1. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана