Остин: Украјина спрема офанзиву на прољеће

Танјуг
Foto: Дело.уа

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушаo је у 356. дан. Град Бахмут на истоку Украјине мета је снажног удара руске артиљерије. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је данас поново нагласио да НАТО треба да обезбиједи то да Украјина добије оружје “за побједу у овом рату".

Писторијус: Слање авиона Украјини тренутно није у фокусу

Министар одбране Њемачке Борис Писторијус изјавио је данас да снабдијевање Украјине борбеним авионима “није у фокусу”, али да ће се о томе разговарати, пренио је Ројтерс.

Обезбјеђивање украјинског ваздушног простора је приоритет, рекао је Писторијус за њемачки “АРД”.

“Само када небо над Украјином буде безбједно наредна три, четири мјесеца, онда можете да причате о свим другим корацима”, поручио је Писторијус.

Остин: Украјина спрема офанзиву на прољеће

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је данас да очекује да ће Украјина извршити офанзиву против Русије на прољеће.

"Украјина жели да постигне замах. Очекујемо да ће покренути офанзиву у прољеће", рекао је он новинарима након разговора са министарима одбране НАТО-а у Бриселу.

Он је додао да Русија уводи додатне трупе на бојно поље, али да су они лоше обучени и лоше опремљени.

На питање да ли су савезници Кијева данас разговарали о питању слања борбених авиона као помоћ Украјини, он је рекао да тим поводом нема никаквог саопштења

Француска и Италија су одлучиле да Украјини испоруче нове системе противваздушне одбране, док ће Норвешка Кијеву обезбедити 7,5 милијарди долара током пет година за војну и другу помоћ, саопштио је Пентагон.

Норвешка ће Украјини испоручити осам тенкова и четири возила за логистику, а издвојиће и средства за куповину муниције и резервних дјелова за њих, наводи се на сајту Министарства одбране Краљевине.

Пољска ће испоручити Кијеву тенкове "леопард" средином марта, саопштио је министар одбране Пољске Мариуш Блашчак након састанка у Рамштајну.

Западне земље планирају да испоруче Кијеву око 140 тенкова.

 

Дана 14. фебруара, у ваздушном простору Украјине забиљежени су ваздушни циљеви попут балона са угаоним рефлекторима које је лансирао непријатељ, саопштио је Јуриј Игнат, портпарол ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине.

„Вјероватно су то балони са угаоним рефлекторима, о којима смо недавно причали. Украјински радари прате ове ваздушне циљеве који се крећу ваздушним струјама, малом брзином. На украјинском небу стално дежурају борбени авиони", рекао је он, преноси „Украјинска истина".

Кијев жели да оптужи Русију за „крађу" радиоактивног материјала из Чернобиљске нуклеарке

Кијев припрема лажне доказе о томе да је руска војска „украла" радиоактивни материјал из Чернобиљске нуклеарне електране, саопштио је Међуресорни координациони штаб за хуманитарно реаговање.

„На основу исфабрикованих 'анкета' персонала Чернобиљске нуклеарке припремају се фалсификовани 'докази' о наводној 'крађи нуклеарног материјала, хемијских раствора и опреме загађене радијацијом коју су починили руски војници, као и о томе да је руска војска извозила 'предмете' који садрже опасне радионуклеиде' изван забрањене зоне, који су 'озрачили становништво на привремено окупираним територијама", наведено је у саопштењу.

Штаб наводи да је током неколико посјета стручњака Међународне агенције за атомску енергију потврђено да је ниво радијације у оквиру централе и на околној територији нормалан.

Норвешке власти ће Украјини предати осам тенкова „леопард", изјавио је министар одбране земље Бјорн Арилд Грам, преноси телевизија „НРК".

Телевизија наводи да је та информација саопштена на састанку министара одбране НАТО-а у Бриселу у уторак.

Министар одбране САД: Украјини хитно потребно још војне помоћи

Министар одбране САД Лојд Остин изјавио је данас да је Украјини хитно потребно још војне помоћи и поново нагласио да ће САД и НАТО савезници подржавати Украјину током дужег временског периода.

-Та заједничка рјешеност ће подржати Украјину у наредним недељама - рекао је Остин на састанку НАТО у Бриселу, преноси Ројтерс.

Немачка обнавља производњу муниције за топове “гепард” које користи Украјина

Немачка је потписала уговоре са Рајнметалом о поновном покретању производње муниције за противавионске топове гепард које је испоручила Кијеву, изјавио је тамошњи министар одбране Борис Писторијус.

-Брзо ћемо започети сопствену производњу муниције за топове „гепард“ у Рајнметалу. Веома сам срећан што смо успjели да гарантујемо испоруку овог важног дела ПВО система - рекао је Писторијус пре састанка са министрима НАТО-а у Бриселу.

Њемачка већ мјесецима покушава да пронађе нову муницију за противавионске топове „гепард“ које је Бундесвер избацила из употребе 2010. године.

Столтенберг: Кијеву дати оружје за побједу

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је данас поново нагласио да НАТО треба да обезбиједи то да Украјина добије оружје “за побједу у овом рату,” а према његовим ријечима, предсједник Русије Владимир Путин се не припрема за мир, већ “за још више рата.”

-Немамо сигнале да се предсједник Путин припрема за мир. Видимо управо супротно, да се припрема за још више рата, за нове офанзиве и нове нападе - изјавио је Столтенберг.

Говорећи о потреби Украјине за оружјем, Столтенберг је додао да је сукоб у Украјини “рат исцрпљивања”, односно битка логистика.

У Бриселу данас почиње дводневни састанак министара одбране НАТО на којем ће бити речи о одвраћању и одбрани Алијансе и јачању подршке Украјини.

Руски омбудсман тражи од украјинског колеге помоћ за превоз дјеце у Русију

Руски омбудсман за људска права Татјана Москалкова затражила је од украјинског колеге Дмитрија Лубинца да помогне у транспорту двоје дјеце у Русију како би тамо живели код рођака након што су њихови родитељи ухапшени у Одеси под оптужбом за проруске активности, јавио је ТАСС.

Москалкова је на свом Телеграм каналу написала да су украјинске безбједносне службе у Одеси оптужиле пар руских држављана за проруске акције, а затим их ухапсиле, доводећи у опасност двоје мале деце, јер немају блиских рођака у Украјини.

-У исто вријеме тетка и бака јдеце живе у Русији и моле за њихов повратак како би могли да преузму старатељство над дјецом. Апелујем на украјинског комесара за људска права  Лубинца да утврди ово право и омогући транспорт дјеце у Русију - навела је Москалкова, напомињући да је данас послала у Украјину и документа која потврђују сродство између баке и унука.

Према ријечима Москалкове, она такође помаже украјинској страни у поновном спајању дјеце са родитељима, бакама и декама и рођацима.

Сирене за узбуну у неколико јужних области Украјине

Ваздушна опасност проглашена је неколико јужних области Украјине укључујући Николајев, Херсон и Одесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана