Украјина: Узрок пада хеликоптера је пилотова грешка

Срна
Foto: Танјуг/АП

КИЈЕВ- Грешка пилота је узрок пада хеликоптера у којем је било руководсто украјинског Министарства унутрашњих послова у граду Бровари, у региону Кијева, показују прелиминарни подаци.

Извори из Министарства унутрашњих псолова рекли су да је хеликоптер летио на премалој висини упркос магли и да је пилот прекасно примијетио кућу, преноси "Спутњик".

Трагедија се десила прошле седмице, а хеликоптер је пао недалеко од вртића и стамбених зграда.

Према подацима полиције, погинули су украјински министар унутрашњих послова Денис Монастирски и његов први замјеник Јевгениј Енин, као и још 12 особа. Повријеђено је 25 лица.

Медведев: Имамо довољно оружја за наставак борбе

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је да Москва има довољно наоружања за наставак борбе у Украјини, чиме је одговорио на извјештаје на Западу о томе да Русији понестаје ракета и артиљерије.

"Наши противници гледају, периодично дају изјаве о томе да ми немамо ово или оно. Желим да их разочарам. Имамо довољно свега", нагласио је Медведев током посјете фабрици "Калашњиков" у Ижевску, око 1.000 километара источно од Москве.

Медведев, који је бивши предсједник Русије, приказан је у видео-снимку објављеном на "Телеграму" током инспекције пушака, артиљеријских граната, ракета и дронова у овој фабрици.

Он је рекао званичницима током посјете да нарочито велика потреба постоји за дроновима током "специјалне војне операције" у Украјини.

"Дејли телеграф": Најбоља солуција је замрзавање рата на садашњим позицијама

Најповољнији сценарио за Украјину је замрзавање сукоба и очување земље у садашњим границама, али без територија које већ контролише Русија, наводи "Дејли телеграф".

Колумниста британског листа Шерел Џејкобс оцјењује да је алтернативни сценарио за развој сукоба да руска војска на прољеће изведе одлучан пробој украјинске линије одбране.

Она сматра да западне елите сматрају да побједа Украјине - није далеко, док је у стварности положај власти у Кијеву много мање охрабрујући. Западне земље нису успјеле да поткопају руску економију због чега би борбена дејства могла да трају годинама, с обзиром на одлучност обје стране.

Зеленски тражио да американци убију Пригожина

Предсједник Украјине Владимир Зеленски тражио је од директора ЦИА Вилијама Бернса да нареди убиство Евгенија Пригожина, шефа групе "Вагнер", која је, као дио руске војске, заузела Соледар, тврде руски извори.

Члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов наводи да је разговор вођен током посјете Бернса Кијеву прошле седмице. "Једна од молби коју је имао Зеленски јесте убиство шефа групе 'Вагнер' – Пригожина. За ту молбу зна и окружење Зеленског и прилично велики број људи" – прецизира Рогов.

Према његовим наводима, санкције не функционишу, посебно када је ријеч о људима који немају имовину у САД, па Кијев мисли да треба убити информативно најистакнутијег човјека.

Након тога, огласио се и Евгеније Пригожин и навео да је упознат о томе да су Зеленски и Бернс разговарали о атентату на њега.

Варшава ће тражити надоканду од ЕУ за тенкове

Пољска ће затражити од ЕУ компензацију за цијену тенкова "леопард два" које жели да пошаље Украјини, рекао је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки. "Поднијећемо захтјев за компензацију Европској унији.

То ће бити још један тест добре воље", рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре. Пољска је раније затражила дозволу од Њемачке да ове тенкове њемачке производње испоручи Украјини.

Зорн: Одлука о слању тенкова је политичка

Одлука о испоруци тенкова "леопард" Украјини биће донесена искључиво на политичком нивоу, рекао је данас командант њемачке војске генерал Еберхарт Зорн.

"То је чисто политичка одлука", рекао је Зорн на конференцији о одбрани у Берлину. Зорн обавља функцију генералног инспектора оружаних снага при Министарству одбране. Извор из њемачке Владе потврдио је раније да је у Берлин стигао захтјев Пољске да јој се одобри реизвоз тенкова "леопард" у Украјину.

Кијев жели тенкове њемачке производње "леопард два" да би их искористио за пробијање руских линија. Овај тенк је један од најчешћих у саставима оружаних снага западних земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана