Украјина: УН и Црвени крст да се укључе у хуманитарне акције у Курску

Танјуг
Foto: Танјуг

КИЈЕВ - Украјина је саопштила да је затражила од Уједињених нација (УН) и Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) да се придруже хуманитарним акцијама у Курску, након што је извршила прекогранични упад у ту руску област.

Министар спољних послова Андриј Сибиха изјавио је да је дао инструкције свом министарству да званично позове УН и МКЦК да дјелују у региону Курск, када је у недјељу посјетио сјевероисточни украјински регион Суми, преноси Ројтерс.

„Украјина је спремна да им олакша рад и докаже своју приврженост међународном хуманитарном праву”, рекао је Сибиха послије посјете Сумију, одакле су украјинске снаге у августу покренуле прекогранични напад на Курску област у Русији.

Према његовим ријечима, украјинска војска обезбјеђује хуманитарну помоћ и безбједно кретање цивилима у региону Курск.

Министарство спољних послова Украјине је у писаном саопштењу навело да су позиви упућени МКЦК-у и УН, „узимајући у обзир хуманитарну ситуацију и потребу да се на одговарајући начин обезбиједе основна људска права на територији Курске области”.

Украјинска војска налази се у дијелу руске Курске области након што је извршила напад 6. августа, у којем је, према ријечима предсједника Украјине Володимира Зеленског, преузела контролу над око 100 насеља, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана