Захарова: Говори Украјине у Међународном суду правде су обична фарса

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини – 478. дан. Кијев тврди да украјинска контраофанзива на истоку и југу земље напредује, те да је вратила контролу над више од 100 квадратних километара у Доњецкој и Запорошкој области, Русија то демантује. САД, Велика Британија, Данска и Холандија шаљу стотине пројектила Украјини. Норвешка и Данска - 9.000 комада артиљеријске муниције. Министри одбране НАТО-а разговарају у Бриселу о наставку подршке коју савезници већ мjесецима дају Украјини.

Захарова: Говори Украјине у Међународном суду правде су обична фарса

Говори представника Кијева у Међународном суду правде у Хагу у случају „Украјина против Русије“ били су „демонстративна фарса“, док су представници Москве аргументовано представили неоснованост украјинских тврдњи, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним ријечима, спор је покренула Украјина у јануару 2017. године.

-Томе су претходили трогодишњи преговори дипломатским каналима, током којих је руска страна аргументовано и доследно одбацивала натегнуте тврдње Кијева у вези са наводним руским финансирањем митског „тероризма“ у Донбасу и наводног угњетавања кримских Татара и Украјинаца на Криму. Изасланике мајданске владе никада није занимала објективна стварност, њихов циљ је био да по сваку цијену „одвуку“ нашу земљу на Суд и уреде, по њиховим речима, „показни процес против Русије“. Није успјело - поручила је Захарова у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства спољних послова, преносе РИА Новости.

Међународни суд правде у Хагу у сриједу је завршио рочишта у предмету „Украјина против Русије“.

Руска делегација је дала завршну изјаву у другом кругу усмених расправа о тужби Украјине против Русије на основу Међународне конвенције о сузбијању финансирања тероризма (ИЦФТ) и Међународне конвенција о елиминацији свих облика расне дискриминације (ИЦЕРД), подсјећа руска агенција.

 

Блинкен: Нема назнака да се Русија припрема да употријеби нуклеарно оружје

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је изјавио да нема назнака да се Русија спрема да употријеби нуклеарно оружје.

Он је додао да Вашингтон не види разлог због чега би мијењао своју нуклеарну политику, преноси Ројтерс.

Блинкен је то рекао коментаришући данашњу изјаву руског предсједника Владимира Путина да би Русија теоретски могла да употријеби нуклеарно оружје, али да тренутно нема потребе за тим.

Шведска влада потписала пакет подршке Украјини од 24 милиона долара

Шведска влада одлучила је данас за дванаести пакет подршке Украјини, вриједан близу 23,7 милиона долара, који укључује тестирање украјинских пилота на борбеним авионима „Грипен“ у власништву те нордијске земље. У саопштењу се наводи да ће највећи дио новца бити прослијеђен кроз један британски и један фонд НАТО-а, поред осталог, за набавку опреме за одбрану и војну обуку, пренио је Ројтерс.

Шведска је у мају саопштила да би могла да дозволи украјинским пилотима да се тестирају на "Грипену" након захтјева из Украјине у вези са разним врстама авио-система.

Међутим, како је напоменуто, Штокхолм нема планове да пошаље борбене авионе у Украјину.

Кијев тврди да руска страна трпи велике губитке

Украјинске трупе напредују и суочавају се са "очајничким отпором" руских снага око источног града Бахмута и наносе велике губитке руским трупама на југу, саопштили су данас украјински војни команданти.

Ројтерс није у могућности да провјери ситуацију на бојном пољу.

Русија није званично признала напредовање Украјине у раним фазама контраофанзиве и тврди да је нанијела велике губитке снагама под командом Кијева у претходна 24 часа.

Генерал-пуковник Олександр Сирски, који је задужен за украјинске копнене снаге, рекао је да је ситуација на истоку напета и да Русија доводи своје најбоље дивизије у сектор Бахмута, уз подршку од артиљерије и авијације.

Сирски је рекао да украјинске снаге, такође, напредују на југу. Кијев је у четвртак саопштио да је повратио контролу над око 100 километара квадратних територије за нешто више од седам дана контраофанзиве.

Бригадни генерал Олександар Тарнавски, командант украјинских трупа у сектору јужне Таврије, рекао је да је у последња 24 сата у том сектору било 36 борбених акција и 578 напада.

Путин: Русија може да погоди било коју зграду у Кијеву, али нема потребе

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да Русија може да погоди било коју зграду у Кијеву, али да нема потребе за тим.

-Уништили смо пет комплекса „патриот“ у близини Кијева, зашто бисмо рушили било коју зграду или структуру у центру Кијева? Постоји таква могућност, али ми то не радимо из више разлога, нема такве потребе зато што непријатељ на првој линији фронта нема успјеха - рекао је Путин на пленарној сједници Међународног правног форума у Санкт Петербургу, пренио је Интерфакс.

Он је истакао да су напади дроновима на Кремљ и неке регионе Русије покушај да се испровоцира земља на снажан одговор.

-Ово је покушај да се испровоцирамо на озбиљне узвратне акције. Ово је покушај да се нанесе штета Кремљу, предсједнику Руске Федерације. Напади на Белгородску област, сусједне регионе Русије, све су то покушаји провокације да одговоримо јако -  рекао је Путин.

Шведска обучава украјинске пилоте на авионима „грипен"

Шведска влада је донијела одлуку да Кијеву да 12. пакет помоћи у вриједности од 23 милиона долара, који ће укључити и обуку украјинских пилота на шведским ловцима ЈАС 39 „грипен", наводи се у саопштењу шведске владе.

Логистички центри ће се налазити у Пољској, Румунији и Словачкој.

САД издваја додатних 205 милиона долара за хуманитарну помоћ Украјини

САД  ће издвојити додатних 205 милиона долара за хуманитарну помоћ Украјини, изјавио је генерални секретар САД Ентони Блинкен.

Подвукао је да ће помоћ бити усмерена на куповину хране, воде за пиће, образовни програм, правну подршку и друге врсте помоћи.

Шведска обучава украјинске пилоте на авионима „грипен".

Шведска влада је донела одлуку да Кијеву да 12. пакет помоћи у вредности од 23 милиона долара, који ће укључити и обукуукрајинских пилота на шведским ловцима ЈАС 39 „грипен", наводи се у саопштењу шведске владе.

Логистички центри ће се налазити у Пољској, Румунији и Словачкој.

Тим експерата: Русија врло вјероватно стоји иза урушавања бране Каховка

Урушавање бране Каховка на југу Украјине је "врло вероватно" проузроковано експлозивом који је поставила Русија, саопштио је међународни тим правних стручњака који помажу украјинским тужиоцима у истрази.

У питању је тим експерата које финансирају Сједињене Америчке Државе, Европска унија и Велика Британија.

Експерти међународне адвокатске фирме "Глобал Ригхтс Цомплианце" били су у посети Херсонској области од 10. до 11. јуна, заједно са генералним тужиоцем Украјине и тимом Међународног кривичног суда.

"Докази и анализа доступних информације, које укључују сеизмичке сензоре и разговоре са врхунским стручњацима, указују на то да постоји велика вероватноћа да је уништење проузроковано експлозивом који је унапред постављен на критичним тачкама унутар структуре бране", наведено је у прелиминарном извештају у који је Ројтерс имао увид.

Експерти одбацују теорију да је пробој бране могао да буде узрокован само лошим управљањем.

Шеик Мохамед бин Зајед са Путином о ситуацији у Украјини

Предсједник Уједињених Арапских Емирата, шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан, разговарао је данас са руским предсједником Владимиром Путином у Санкт Петербургу о ситуацији у Украјини и том приликом истакао да УАЕ подржавају напоре усмјерене ка постизању политичког рјешења.

Шеик Мохамед бин Зајед је и раније у више наврата истицао да је његова земља спремна да буде посредник у разговорима између Русије и Украјине, а он је у Русију допутовао након посјете Београду, гдје је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем.

"Састао сам се данас са предсједником Путином у Санкт Петербургу како бисмо разговарали о билатералним односима између Уједињених Арапских Емирата и Русије, као и о ситуацији у Украјини. Уједињени Арапски Емирати настављају да подржавају све напоре усмјерене ка постизању политичког рјешења путем дијалога и дипломатије у циљу глобалног мира и стабилности", написао је шеик Мохамед бин Зајед на Твитеру.

Балицки: Украјинске снаге ће бити разбијене до августа на запорошком фронту

Последњих девет дана украјинске снаге покушавају да пробију одбрану у Запорошком правцу, али нису успјели да заузму ниједно стратешки важно насељено мјесто, саопштио је в.д. губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

„Ако наставе да нападају као у протеклих девет дана, мислим да ћемо за мјесец и по успети да их разбијемо на атоме. Након што исцрпимо противника, отвориће нам се могућност за нашу иницијативу. По мом мишљењу, за сада све иде по вјероватно правом сценарију за нас", саопштио је Балицки.

Свеопшта мобилизација проглашена у Ивано-франковској области Украјине

У Ивано-франковској области на западу Украјине проглашена је општа мобилизација људских и транспортних ресурса, саопштио је портал „Западни курир".

„Начелник градског територијалног центра за опремање и социјалну подршку Роман Плитус 13. јуна је потписао наредбу 'О спровођењу опште мобилизације'. У документу се говори о мобилизацији људских и транспортних ресурса, правилима за промјену мјеста становања и обавезно јављање војних обвезника у градски територијални центар у року од 10 дана", наводи се у вести.ања и обавезно јављање војних обвезника у градски територијални центар у року од 10 дана", наводи се у вести.

Према документу, сви војни обвезници који живе на територији Ивано-франковске области треба да се јаве у градски територијални центар за опремање и социјалну подршку у року од 10 дана од објављивања наредбе.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Украјине настављају да трпе значајне губитке током безуспјешних покушаја да изведу офанзивне операције у јужнодоњецком и доњецком правцу. Кијев је за дан изгубио преко 400 војника.

- На истуреном положају Времевско код Ровнопоља и Урожајног одбијено је пет напада украјинске војске. За дан је уништено преко 200 украјинских војника, пет тенкова и седам борбених возила пешадије.

- У правцу Доњецка успешно је одбијено пет напада противника у подручју насељених мјеста Првомајско, Петровско и Старомихајловка у ДНР. Током борби је ликвидирано до 215 украјинских војника, а уништена су и три борбена оклопна возила, пет војних возила, као и две хаубице Д-20.

- У ДНР је уништено складиште муниције 109. бригаде територијалне одбране украјинске војске.

- У правцу Купјанска за дан је ликвидирано до 45 украјинских војника, а спречено је дјеловање две диверзантске групе противника.

 

- У правцу Красног Лимана ликвидирано је до 65 украјинских војника, два оклопна транспортера, хаубицр „акација" и Д-30.

- У правцу Херсона ликвидирано је до 30 украјинских војника и америчка хаубица М777.

- Руски системи ПВО пресрели су четири пројектила „хајмарс", а уништена су и 22 украјинска дрона.

САД: У Конгресу предложен закон о заплијени руске имовине за финансирање Кијева

У америчком Конгресу предложен је закон који може да олакша финансирање борбе Кијева против Москве коришćењем заплијењене и замрзнуте руске имовине. 

Конгрес САД је до сада одобрио више од 100 милијарди долара војне, хуманитарне и економске помоćи Украјини од руског напада у фебруару 2022. године, али неки конгресмени доводе у питање колико дуго тај ниво помоćи може да се одржи у околностима захтјева да се смање државни расходи, преноси Ројтерс. 

Предлагачи закона, међу којима су представници и демократа и републиканаца, саопштили су да је њихова намјера да обезбједе да Москва плаćа штету проузроковану ратом, а не амерички порески обвезници. 

„Више од годину дана од напада Русије на Украјину, више од 300 милијарди долара у руској државној имовини остало је замрзнуто на глобалном нивоу“, саопштио је сенатор Џим Риш, највиши представник републиканаца у Комитету за спољне послове Сената и предлагач овог закона. 

Према његовим ријечима, једино исправно би било да „средства руске владе у САД буду заплијењена и пренамјењена како би се помогло Украјини да обнови своју земљу“. 

Између осталог, Закон о реизградњи економског просперитета и могуćности (РЕПО) за Украјинце, који је предложен у Сенату и Представничком дому, дао би америчком предсједнику овлашćење да конфискује руску имовину замрзнуту у САД и преусмјери је у помоć Украјини.  

Тиме би се такође онемогућило ослобађање средстава руским субјектима под санкцијама док Москва не повуче трупе из Украјине и пристане да обезбједи надокнаду штете проузроковане ратом, наводи Ројтерс. 

У Кијеву упозорење за ваздушни напад 

У украјинској престоници Кијеву и Кијевској области данас је издато упозорење за ваздушни напад, након што су ваздухопловне снаге те земље саопштиле да је неколико руских ракета Калибр лансирано из Црног мора у правцу Кијева. 

Како наводи Ројтерс, упозорење за ваздушни напад огласило се у дану када је у Кијев, у оквиру мировне мисије, допутовала делегација афричких земаља предвођена предсједником Јужне Африке Сирилом Рамафосом. 

 

Рамафоса стигао у Украјину у оквиру афричке мировне мисије

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса стигао је данас у Украјину у оквиру афричке мировне мисије, саопштило је предсједништво Јужноафричке Републике на свом налогу на Твитеру. 

Рамафоса би требало да се данас састане са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, а сутра да отпутује у Русији и разговара са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, преноси Ројтерс. 

Предсједништво Јужноафричке Републике објавило је снимак на којем се види како Рамафоса долази у Бучу, у близини Кијева, возом, након путовања преко Пољске, преноси Ројтерс. 

Заједно са предсједником Сенегала Макијем Салом,  Рамафоса је на челу делегације која укључује лидере Замбије, Коморских острва и премијера Египта. Афрички лидери могли би да предложе низ „мјера за изградњу повјерења“ током својих почетних напора да посредују у сукобу између Русије и Украјине, наводи се у нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Те мјере би могле да укључују повлачење руских трупа, уклањање тактичког нуклеарног оружја из Бјелорусије, суспензију налога Међународног кривичног суда за хапшење против Путина и ублажавање санкција. На листи се налази и „безусловни уговор о житу и ђубриву“.

„Горе поменуте мјере имају за циљ да олакшају стварање амбијента погодног за прекид ватре, а то ће омогуćити странама да изграде поверење и да размотре формулисање својих стратегија за обнову мира“, наводи се у документу. Споразум о прекиду непријатељстава могао би да услиједи и требало би да буде праćен преговорима између Русије и Запада, наводи се у документу.

"Поплављено 1.649 кућа у 17 насеља на десној обали Дњепра"

Регионалне власти у Херсону саопштиле су да је 1.649 кућа у 17 насеља на десној обали Дњепра поплављено након урушавања бране Каховка.

Тврде и да је поплављено 17 насеља на супротној обали, коју су заузеле руске снаге.

Украјина планира да пошаље неколико десетина пилота на обуку за Ф-16

Украјина планира да пошаље неколико десетина пилота на обуку за управљање борбеним авионима америчке производње Ф-16, каже портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Ихнат, док западни савезници припремају програме обуке.

"Све се чини да то почне што је прије могуће“, рекао је Ихнат украјинској националној телевизији, додајући да ће пилоти изабрани за обуку имати борбено искуство.

"То није обука, то је преквалификација", рекао је Ихнат.

Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен рекла је Ројтерсу ове недјеље да би обука украјинских пилота могла да почне већ овог љета.

Кадиров: Чеченски борци на граници Русије са Украјином, ко год уђе добиће муњевит одговор

Чеченски борци распоређени су у руској области Белгород, која се граничи са Украјином, како би спречили нападе украјинских диверзантских група, саопштио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Белгородска област је у посљедњих мјесец дана пријавила низ прекограничних упада проукрајинских партизанских група.

Кадиров је рекао да су борци батаљона "Запад-Ахмат" распоређени у близини пограничног села Нехотејевка и контролног пункта у округу Граиворон, мјесту прекограничног напада у мају.

"Становници територија уз границу са Украјином могу бити мирни. Ко год уђе у наше границе добиће муњевит одговор", написао је Кадиров на Телеграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана