Залужњи потврдио да је Маринка под контролом Руса

Танјуг
Залужњи потврдио да је Маринка под контролом Руса

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 671. дан. Командант украјинског ратног ваздухопловства Микола Олешчук изјавио је да је Украјина извела ваздушни напад на Федосију на Криму. Руске оружане снаге добиле су више од 20 милиона комада муниције ове године, наводи се у материјалима руског Министарства одбране у које је "Спутњик" имао увид.

ЕУ припрема резервни план за слање до 20 милијарди евра Украјини

Европска унија припрема резервни план за слање помоћи Украјини у вриједности до 20 милијарди евра, којим би се заобишао вето мађарског премијера Виктора Орбана, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на неименоване званичнике.

Након што лидери ЕУ раније овог мјесеца нису успјели да се договоре о планираном четворогодишњем пакету од 50 милијарди евра за Украјину, званичници су тражили алтернативе да спасу Кијев од надолазеће буџетске кризе, наводи лист.

Званичници који су учествовали у разговорима, кажу за ФТ да се план ЕУ односи на гаранције које би дале земље чланице, што би омогућило Европској комисији да позајми до 20 милијарди евра како би помогла Украјини.

О плану се и даље преговора, а тачан износ биће одређен у складу са потребама Украјине и њене војске.

Оно што је најважније, овакав план не би захтијевао гаранције свих 27 чланица Уније, све док би га подржале и земље са највишим кредитиним рејтингом.

Тиме би, према писању листа, ЕУ могла да заобиђе вето Мађарске јер не би била неопходна једногласна подршка. Неким земљама, укључујући Немачку и Холандију, требало би одобрење парламента, што је процес за који се званичници надају би могао да буде завршен на вријеме како би Украјини била послата помоћ до марта 2024. године. Уколико би се европски лидери договорили око плана до 1. фебруара, Међународни монетарни фонд (ММФ) могао би да ослободи око 900 милиона долара који би Кијеву помогли да избјегне штампање новца и раст инфлације.

Командант украјинске војске потврдио да је Маринка под контролом Руса

Командант украјинске војске Валериј Залужњи потврдио је данас да је град Маринка у источној области Доњецка у потпуности под контролом руских снага, јавља Анадолија.

-То што смо се сада повукли на периферију Маринке није ништа што може изазвати негодовање јавности. Ово је рат. Нажалост, то је тако - рекао је Залужњи на конференцији за новинаре у Кијеву.

Њихов службени став је, рекао је, да штите сваки комадић украјинске земље, али животи војника су им важни и желе их спасити од налета руске артиљерије.

-Маринку, која се бранила скоро двије године, непријатељ је уништавао улицу по улицу и кућу по кућу. Украјинске снаге и даље остају на сјеверној периферији града, али је насеље уништено до те мјере да више не постоји - рекао је Залужњи.

Коментаришући ситуацију у близини града Авдиивке, још једног подручја интензивних сукоба руских и украјинских снага у региону Доњецка, Залужњи је поновио да ће се бранити колико буду имали снаге за то.

-Наравно, ми ћемо штитити животе наших људи, а на крају побиједити - рекао је он.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је јучер током састанка са предсједником Владимиром Путином да су њихове снаге преузеле контролу над Маринком.

Клименко:Једна особа страдала у руском гранатирању жељезничке станице у Херсону

Једна особа је страдала, а двије су повријеђене у руском гранатирању жељезничке станице у Херсону, саопштили су украјински званичници.

Према ријечима украјинског министра унутрашњих послова Игора Клименка, страдали и повријеђени су полицајци.

-На полазак евакуационог воза на жељезничкој станици чекало је око 140 цивила. У том тренутку, непријатељ је почео да гранатира град", - написао је Клименко на Телеграму.

Он је додао да је гранатирање жељезничке станице у Херсону "још један руски ратни злочин".

-Они ће морати да одговарају за све - истакао је украјински министар.

Руска војска добила 20 милиона комада муниције

Руске оружане снаге добиле су више од 20 милиона комада муниције ове године, наводи се у материјалима руског Министарства одбране у које је "Спутњик" имао увид.

Осим тога, руским трупама је испоручено 250 авиона и хеликоптера, 57 бродова, 617.000 комада наоружања и опреме.

Ове године испоручено је и више од 7.200 навођених ракета за системе противваздушне одбране.

Украјина тврди да је у нападу на Крим уништила руски десантни брод Новочеркас

Командант украјинског ратног ваздухопловства Микола Олешчук изјавио је да је Украјина извела ваздушни напад на Федосију на Криму и изнио тврдњу да је у нападу уништен руски десантни брод "Новочеркаск" из састава Црноморске флоте.

"Руска флота је све мања", навео је Олешчук на свом Телеграм каналу, преноси Униан.

Ројтерс наводи да Олешчук за то није изнио никакве доказе.

Претходно је шеф Крима Сергеј Аксјонов саопштио да су украјинске снаге извеле напад на подручју Федосије, да је дошло до пожара у луци и да је ватра угашена.

"Све надлежне службе су на лицу мјеста. Становници неколико кућа биће евакуисани", навео је Аксјонов, преноси РИА Новости.

Русија: Ухапшен осумњичени да је Кијеву преносио информације о војним објектима

Становник Московске области ухапшен је због сумње да је преносио Кијеву информације о објектима Министарства одбране Русије, саопштила је руска  Федерална служба безбедности (ФСБ).

Према истражитељима, ријеч је о човјеку који је присталица једне од украјинских националистичких организација чије су активности усмјерене против безбједности Русије, преноси агенција РИА Новости.

Он се сумњичи да је преносио Кијеву информације о локацији објеката руског Министарства одбране, као и одбрамбених и индустријских предузећа која се налазе у Московској и Калушкој области.

Осумњичен је и да је од јануара до децембра 2023. пребацивао новац оружаним снагама Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана