Украјина позива на хаппшење Путина

Агенције
Украјина позива на хаппшење Путина

КИЈЕВ - Украјина је данас позвала монголске власти да ухапсе руског предсједника Владимира Путина по налогу Међународног кривичног суда приликом његове посјете 3. септембра, док је Кремљ саопштио да не постоји забринутост везана за тај пут.

- Позивамо монголске власти да испоштују обавезну међународну потјерницу и предају Путина Међународном кривичном суду у Хагу, саопштило је украјинско Министарство спољних послова на Телеграму.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија има „одличан дијалог са нашим пријатељима у Монголији“, преноси Ројтерс.

Одговарајући на питање новинара да ли је дошло до разговора са монголским властима о налогу МКС-а, Песков је истакао да су „сви аспекти детаљно размотрени“.

МКС је у марту прошле године издао налог за хапшење Путина, оптужујући га за ратни злочин незаконитог депортовања стотине дјеце из Украјине.

Кремљ је одбацио ту оптужбу, рекавши да је политички мотивисана.

Налог обавезује 124 државе чланице суда, укључујући Монголију, да ухапсе Путина и изруче га у Хаг на суђење, ако крочи на територију тих земаља.

Путин ће у Монголији учествовати у прославама посвећеним 85. годишњици заједничке побједе совјетских и монголских оружаних снага на Халхин Голу.

Почетком августа актуелни предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је, коментаришући сличан захтјев из украјинске амбасаде, да мексичке власти неће извршити налог МКС-а против Путина, који је позван на инаугурацију шефа државе.

Шеф одјељења за друштвене комуникације бразилског Министарства спољних послова Жоел Соуза Пинто Сампајо рекао је у јулу за РИА Новости да власти земље планирају да Путину пошаљу позив за учешће на самиту Г20 који ће се одржати у Рио де Жанеиру од 18. до 19. новембра.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана