Украјина поставила базу података умјетнина у власништву руских богаташа

Танјуг
Foto: Гардијан

КИЈЕВ - Украјинска национална агенција за превенцију корупције (НАЦП) успоставила је базу података умјетничких дјела која су у власништву руских држављана који су под санкцијама западних земаља, како би им отежала да такве умјетнине продају.

Како наводи Гардијан, платно које приказује Исуса, ''Салватор Мунди'' Леонарда да Винчија, ''Четири Мерлин'' Ендија Ворхола и многа друга дјела наведена су у бази података која се може наћи на сајту ''Портал о рату и санкцијама''.

Ту су категорисана умјетнине за које се сматра да су их посљедњих година купили и продали руски богаташи које Запад и Кијев оптужују да помажу и подржавају руску инвазију на Украјину.

Сврха те базе података је да, како наводи НАЦП, да ''олакша врлим учесницима на умјетничком тржишту да провјеравају да ли је неко дјело било под санкцијама и отежа руским олигарсима да продају такву имовину''.

''Тренутно, база садржи информације о више од 300 умјетничких предмета. Међу њиховим власницима су руски милијардер Вјачеслав Кантор, манекенка Дарија Жукова, репер Тимур Јунусов (Тимати) и други појединци који су под санкцијама због директне подршке рату Русије против Украјине'', саопштила је агенција.

Међу осталим колекционарима наведеним на порталу је и бивши власник британског фудбалског клуба Челси Роман Абрамович, за кога се наводи да је током година набавио низ познатих дјела, укључујући триптих Френсиса Бекона из 1976. године, ''Жену из Венеције И'' Алберта Ђакометија и осам албума из серије ''The 10 Characters'', америчког концептуалног умјетника Иље Кабакова.

Портал открива да је Леонардов ''Салватор Мунди'', који датира из око 1500. године, купио милијардер Дмитриј Риболовљев, који је платно накнадно продао, док је Михаил Фридман, блиски Путинов савезник и суоснивач руске мултинационалне Алфа групе, купио Ворхолову ''Мерилин Монро'' 2013.

Гардијан наводи да се умјетничка дјела могу релативно лако продати преко државних граница без обавјештавања надлежних, са субјективном природом вриједности која омогућава да се цијене лако надувају или смање.

Према интернационалној организацији за праћење прања новца, Радној групи за финансијску акцију, вриједност тржишта антиквитета, умјетнина и културних предмета на глобалном нивоу 2021. године износила је 65,1 милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана