Руске снаге преузеле контролу над селом Веселоје у области Доњецк

ГС
Руске снаге преузеле контролу над селом Веселоје у области Доњецк

МОСКВА. КИЈЕВ - У току је 694 дан рата у Украјини. Руски систем ПВО је јутрос оборио 10 украјинских пројектила на прилазу Белгороду и Белгородској области, саопштио је гувернер Вјачеслав Гладков.

"Резултати јутарњег гранатирања од стране украјинских оружаних снага Белгорода и Белгородске области: 10 пројектила је летјело у нашем правцу, све су успјешно оборене од стране ПВО", рекао је Гладков у видео поруци на Телеграм каналу, преноси агенција РИА Новости.

Француска шаље шест хаубица „цезар“ Украјини

Француска ће у наредним седмицама испоручити Украјини још шест хаубица „цезар“ и моћи ће мјесечно да шаље тој земљи 50 прецизно навођених ракета, изјавио је данас француски министар одбране Себастијан Лекорни.

Лекорни је у интервјуу за радио Франс Ентер рекао да је Француска, од почетка руског напада на Украјину у фебруару 2022. допремила Украјини 30 хаубица „цезар“.

Он је рекао да ће Француска послати и око 50 ракета А2СМ Украјини од јануара, адаптираних за совјетски тип авиона.

Ракете Сафран могу да носе бомбе од 125 килограма до једне тоне. Француско Министарство спољних послова демантовало је, у међувремену, тврдње Русије да у Украјини ратују француски плаћеници.

Руско Министарство одбране саопштило је претходно да су руске снаге у Харкову у сриједу убиле француске плаћенике, у нападу у којем је погинуло најмање 60 људи.

Министарство није дало доказе за те тврдње, које Ројтерс није могао да провери из других извора.

-Француска помаже Украјини допремањем војног материјала и војним обукама, уз потпуно поштовање међународног права, како би помогла Украјини у борби за њен суверенитет, независност и територијални интегритет - навело је француско Министарство спољних послова, истакавши да “Француска нема плаћеника, ни у Украјини, нити игдје другдје, за разлику од неких других”.

Руске снаге преузеле контролу над селом Веселоје у области Доњецк

Руске снаге преузеле су контролу над селом Веселоје у области Доњецк, саопштило је данас Министарство одбране те земље.

-На путу ка (граду) Доњецку, као резултат успјешних активних дејстава јединица Јужне групе, ослобођено је село Веселоје у Доњецкој Народној Републици - наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Поред тога, руска авијација, артиљерија и тешки ракетни системи напали су људство и опрему три механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у области Клешчејевке и Андрејевке.

Русија лансирала 33 беспилотне летјелице и 2 ракете на Украјину, оборена 22 дрона

Русија је током ноћи лансирала 33 беспилотне летјелице и двије ракете на Украјину, а противваздушна одбрана је уништила 22 дрона, саопштила је украјинска војска.

"Главна подручја напада били су југ и сјевер. Ваздухопловство и одбрамбене снаге Украјине уништиле су 22 непријатељске беспилотне летјелице. Још неколико дронова није достигло своје циљеве", саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге данас на Телеграму, преноси Ројтерс.

Руске ПВО јединице обориле по дрон изнад Москве и Лењинградске области

Руске ПВО јединице пресреле су и уништиле један украјински дрон изнад московске области и још један изнад Лењинградске области, саопштено је данас из Министарства одбране Русије.

Фрагменти дронова пали су на земљу, али није било жртава или материјалне штете, пренео је Ројтерс. Напад на Лењинградску област имао је за мету нафтни терминал у Балтичком мору.

Бајден позвао Конгрес да брзо обезбеди додатну помоћ Украјини

Амерички председник Џозеф Бајден примио је највише званичнике Конгреса у Бијелој кући које је позвао да брзо обезбједе додатна финансијска средства за подршку Кијеву у рату против руске агресије која траје скоро двије године.

Предсједник Представничког дома Мајк Џонсон је током састанка саопштио Бајдену да је потребно извршити пооштравање граничних безбедносних мјера САД и да републиканци у Конгресу захтјевају "суштинску промјену политике", преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана