Украјина опет напала дроновима Московску област

ГС/Агенције
Украјина опет напала дроновима Московску област

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 545 дан. Снаге руске ПВО обориле су ноћас двије украјинске беспилотне летјелице изнад Москвске области, а још двије су елиминсане средствима електронске борбе изнад Брјанске области, саопштило је данас Министарство одбране Русије додајући да нема жртава.

Британска служба: Украјински дрон уништио руски бомбардер на аеродрому

Британска војна обавештајна служба саопштила је данас да је у нападу дроновима на војни аеродром у Русији, за који је Москва окривила Кијев, врло вјероватно уништен суперсонични далекометни бомбардер ТУ-22М3.

Руско министарство одбране саопштило је да је војни аеродром у Новгородској области, на којем су стационирани такви и слични авиони, напали украјински дронови и да је један авион оштећен, али није објавило више детаља, преноси Ројтерс.

Из Кијева је јуче саопштено да су руске снаге користиле бомбардер ТУ-22М3 за бомбардовање циљева широм Украјине. Западни експерти вјерују да Русија има око 60 таквих авиона. Русија, која је прогласила Британију непријатељском земљом због њене војне и финансијске подршке Украјини, није дала коментар о наводима британске службе.

Поново раде московски аеродроми

Московски аеродром Внуково наставио је рад након што је јутрос био привремено затворен, саопштиле су службе ваздушног саобраћаја.

- Аеродром је наставио са радом, обављају се поласци и доласци - рекао је један званичник, преноси ТАСС.
Долазни и одлазни летови рано јутрос били су привремено обустављени са московских аеродрома Внуково, Шереметјево и Домодедово.

Шереметјево и Домодедово су убрзо након тога поново отворени.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин написао је на "Телеграму" да су руске снаге противваздушне одбране обориле два дрона који су се рано јутрос приближавали Москви.

Један је оборен у близини Красногорска, на сјеверозападном прилазу Москви, а други у близини насеља Части, западно од главног града.

Обустављен ваздушни саобраћај на три највећа московска аеродрома

Три највеће московска аеродрома обуставила су рано јутрос ваздушни саобраћај, јавила је руска новинска агенција ТАСС.

- Ваздушни простор је затворен изнад Внукова, Шереметјева и Домодедова - рекао је неименовани службеник.

Он је додао да су долазни летови обустављени, а одлазни су одгођени.

Русија је јуче и данас указала на низ украјинских напада дроновима укључујући и над Москвом.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин рекао је да је руска војска рано јутрос срушила двије борбене беспилотне летјелице западно од главног града Русије.

Руско Министарство обране саопштило је да је војска синоћ око 23.00 часа по локалном времену срушила двије украјинске беспилотне летјелице изнад Црног мора, 40 километара сјеверозападно од Крима.

Такође, саопштило је и о два срушена дрона рано јутрос у Брјанској области која граничи с Украјином.    

 

Зеленски: Грчка ће обучавати наше пилоте за управљање борбеним авионима Ф-16

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да ће Грчка учествовати у обуци украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16.

- Грчка ће учествовати у обуци наших пилота за Ф-16. Захвалан сам на овоме - рекао је јуче Зеленски на заједничкој конференцији за медије са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Атини, преноси Ројтерс.

Мицотакис је навео да Грчка "безрезервно осуђује" руску инвазију, као и да никада неће признати илегалну анексију украјинске територије.

- Ми смо против кршења међународног права и против смо сваке незаконите окупације - поручио је грчки премијер.

Мицотакис и Зеленски су на конференцији за медије потписали заједничку изјаву о евроатлантској перспективи Украјине.

Јуче су Данска и Холандија саопштиле да ће послати борбене авионе Ф-16 Украјини.

Изнад Московске и Брјанске области уништена четири украјинска дрона

Снаге руске ПВО обориле су ноћас двије украјинске беспилотне летјелице изнад Москвске области, а још двије су елиминсане средствима електронске борбе изнад Брјанске области, саопштило је данас Министарство одбране Русије додајући да нема жртава.

- Двије беспилотне летјелице које су открили системи ПВО и које су елиминисане системима за електронску борбу срушиле су се изнад територије Брјанске области. Двије беспилотне летјелице открили су и уништили системи ПВО изнад Московске области - наведено је у саопштењу.

Претходно је градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио да је противваздушна одбрана оборила два ударна дрона у области Красногорска и Часцова у Подмосковљу, преноси агенција РИА Новости.

Губернатор Московске области Андреј Воробјов навео је да су од експлозивног удара приликом пада дрона у Красногорску разбијени прозори на вишеспратници и оштећени аутомобили, а да није било повријеђених нити је избио пожар.

Извјештач РИА Новости јавио је да је оштећена стамбена зграда од 25 спратова и да се на тротоару налазе дијелови дрона.

МО Русије:Руски ловац  уништио украјински извиђачки чамац

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је руски ловац Су-30СМ уништио украјински извиђачки чамац у Црном мору.

-Посада авиона Су-30СМ морнаричке авијације Црноморске флоте уништила је ноћас извиђачки чамац Оружаних снага Украјине у зони руских постројења за производњу гаса у Црном мору -наведено је у саопштењу, преноси Интерфакс.

Претходно је руско Министарство одбране саопштило да су синоћ изнад Црног мора средствима електронске борбе елиминсане двије украјинске беспилотне летјелице, наводи лист Известија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана