Украјина одбила да учествује на састанку Савjета безбедности УН којим предсjедава Русија

Танјуг
Foto: Анадолија

ЊУЈОРК - Украјина је одбила да учествује на састанку УН којим предсједава Русија, а који је Москва сазвала данас како би "осудила" западну војну помоћ Кијеву за супротстављање руској агресији.

"Делегација Украјине је потврдила свој принципијелни став у вези са нелегитимношћу Руске Федерације која заузима стално мјесто Совјетског Савеза у Савјету безбједности. Дакле, Русија нема право, ни са правне ни са моралне тачке гледишта, да обавља функције предсједавајућег Савјета безбједности", саопштила је украјинска дипломатска мисија, преноси Укринформ. 

Како се наводи, украјинска делегација неће учествовати на састанцима Савјета безбједности под председавањем Русије.

У саопштењу се тврди да је Русија сазвала Савјет безбједности "у циљу пропаганде и манипулације".

Делегација Украјине подсјећа да је ово већ шеснаести састанак СБ од септембра 2022. године, који Москва сазива "да би размотрила натегнути проблем – снабдијевање Украјином оружјем".

"Најапсурднији дио руске пропаганде, који су Руска Федерација и њени марионетски говорници ширили на оваквим скуповима, јесте редовна оптужба жртве за агресију у употреби оружја, укључујући и оно које су јој дали савезници Украјине, за заштиту у складу са Повељом УН", напомиње се у саопштењу.

Украјинске дипломате подсећају да овакви састанци подривају повјерење у Савјет безбједности, с обзиром на, како тврде, "лажне наративе које шири Русија". 

У саопштењу се истиче да војну помоћ Украјини "треба сматрати ефикасним доприносом одвраћању агресивног руског режима и спречавању ширења његове агресије на нове земље и регионе". 

"Ово ће спасити животе Украјинаца, отрезнити агресора и потакнути Кремљ да прихвати логику свеобухватног, правичног и трајног мира заснованог на принципима Повеље УН", закључује украјинска делегација.

Послије почетка састанка, амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да је тражио од других земаља Савјета безбједности да позову представника Украјине на састанак. 

Британски дипломата је објаснио да чланице Савјета безбједности не могу да приморавају земље које то нису да присуствују састанцима, јер саме морају да утврде у којој мјери је учешће у њиховом интересу.

Русија у јулу предсједава Савјетом безбједности УН. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана