Небензја: Украјинска контраофанзиву формално завршена

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 596 дана. Током протекла 24 часа забиљежена су 64 сукоба, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине

Небензја: Украјинску контраофанзиву можемо формално да сматрамо завршеном

Украјинску контраофанзиву можемо формално да сматрамо завршеном, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на сједници Савјета безбједности.

„Већ неколико дана руска војска је кренула у активне борбе практично на свим дијеловима фронта. На тај начин украјинску контраофанзиву можемо да сматрамо формално завршеном. Њена цијена је, нажалост, десетине хиљада регрута које је мобилисао режим у Кијеву од којих већина није жељела да се бори“, казао је он.

Борељ: затражио од Пекинга да искористи „свој утицај на Русију“ за прекид сукоба у Украјини

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је током посјете Кини да је затражио од Пекинга да искористи „свој утицај на Русију“ за прекид сукоба у Украјини и обнављање прехрамбеног споразума.

Борељ је такође поновио став ЕУ да би „војна помоћ Пекинга Москви изазвала озбиљну забринутост у ЕУ“.

Он је додао да се сукоб у Украјини „мора окончати и да су за то потребни мировни преговори“. Борељ је истакао и да Брисел „желио да се они одвијају у складу са мировном формулом (украјинског лидера Владимира) Зеленског“.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

- Руска војска је у року од недељу дана извела осам напада системима „искандер“ и дроновима на војне објекте Украјине, уништен је хангар са чамцима америчке војске;

- Руска војска је у периоду од недељу дана одбила четири напада украјинске војске у Запорошком правцу, а противник је изгубио 400 војника, три тенка, девет оклопних возила и 14 комада артиљеријског наоружања;

- Група „Исток“ Оружаних снага Русије је у истом периоду на јужнодоњецком правцу одбила осам напада и побољшала своје положаје, украјинска војска је изгубила више од 1.285 војника и 47 једница технике:

- Руска војска уништила је украјински ПВО систем С-300 у области око Николајева;

- Ваздушне снаге Русије и морнарица Црноморске флоте су у протеклих недељу дана уништиле украјински авион Су-25 и беспилотни чамац;

- Руске јединице су на херсонском правцу ликвидирали 325 украјинских војника, девет комада артиљеријског оруђа, систем „Град“, 53 аутомобила, три складишта са муницијом и две диверзионо-обавјештајне групе

Оружане снаге Украјине нашле су се у ужасној ситуацији у Запорошкој и Харковској области, изјавио је бивши обавештајац америчке војске Скот Ритер на Јутјуб каналу „Тхроугх тхе еyес оф“.

Према његовим ријечима, сукоб ће се веома брзо окончати потпуним сломом украјинске војске, јер им понестаје људства и оружја.

„Руси су их сатјерали у замку. Ускоро ће се украјински војници наћи у котлу. Кијев уместо повлачења са положаја шаље појачања, што ситуацију чини много гором. Руске снаге их једноставно уништавају“, оценио је Ритер.

Богомаз:  Средствима радиоелектронске борбе оборена украјинска беспилотна летјелица

Средствима радиоелектронске борбе руска војска је оборила украјинску беспилотну летелицу док се приближавала Брјанску, изјавио је губернатор области Александар Богомаз. Нема жртава ни штете.

Рогов: Руска војска заробила украјинско оклопно возило пешадије и пуно америчког и шведског оружја

Припадници руске војске заробили су у Запорошкој области украјинско оклопно возило пешадије и пуно америчког и шведског оружја, рекао је лидер покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

Украјинска војска је у последња 24 сата испалила 145 пројектила на лијеву обалу Херсона, навео је губернатор региона Владимир Саљдо.

Украјина наставља офанзиву ка Мелитопољу и Бахмуту

Руске снаге настављају нападе на више праваца фронта, а током јучерашњег дана забиљежена су 64 сукоба, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Наводи се да украјинске одбрамбене снаге настављају одбрану на истоку и југу земље, као и офанзивна дејства у правцу Мелитопоља и Бахмута, преноси Униан.

Генералштаб Украјине истиче да су одбијени напади руских снага код Авдијевке, на правцу Купјанска, Лимана и Маринке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана