Медведев:Покушај Кијева да поврати Крим биће разлог да Русија употријеби свако оружје

ГС/Агенције
Медведев:Покушај Кијева да поврати Крим биће разлог да Русија употријеби свако оружје

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 393. дан. Командант украјинских копнених снага Олександар Сирски изјавио је да ће његове снаге ускоро започети контраофанзиву.

Медведев:Покушај Кијева да поврати Крим биће разлог да Русија употријеби свако оружје

Покушај Кијева да поврати Крим биће разлог да Русија употријеби “апсолутно свако оружје”, изјавио је замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев.

-Ако говоримо о неким озбиљним офанзивама које се доводе у везу са покушајем поновног заузимања Крима, апсолутно је јасно да је то разлог за коришћење свих средстава заштите, укључујући и она предвиђена основом доктрине нуклеарног одвраћања, када употреба свих врста оружја против Русије угрожава постојање саме државе - рекао је Медведев у интервјуу руским медијима.

Истакао је да је очигледно да ту постоји разлог за употребу било ког оружја.

-Апсолутно било ког. И надам се да наши „пријатељи” преко океана то разумију . додао је Медведев, преноси РИА Новости.

Медведев тврди да се Кијев спрема за офанзивне операције и додаје да Русија то зна и да руски Генералштаб припрема одговор.

Подољак: Планиран разговор Зеленског и Сија, потешкоће због става Кине

Разговор предсједника Украјине Володимира Зеленског и лидера Кине Си Ђинпинга је у плану и у његову организацију укључени су канцеларија украјинског предсједника и Министарство спољних послова, изјавио је данас савјетник у кабинету Зеленског Михаил Подољак.

Украјина:У руским ракетним ударима погинуло најмање седам цивила

У руским ракетним ударима и гранатирању током ноћи погинуло је најмање седам цивила у сјеверној и источној Украјини, саопштили су данас регионални званичници. Украјинске службе за ванредне ситуације саопштиле су да је пет цивила убијено у Костјантиновки у источном региону Доњецке области, а из кабинета предсједника Володимира Зеленског саопштено је да су два цивила погинула, а седам рањено, након интензивног гранатирања Билопиља у сјеверном региону Суми, преноси Ројтерс.

Ваздушна опасност проглашена је данас у Сумској, Полтавској, Харковској, Кировоградској, Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке области под контролом Кијева.

Командант копнених снага Украјине: Ускоро почињемо контраофанзиву

Командант украјинских копнених снага Олександар Сирски изјавио је да ће његове снаге ускоро започети контраофанзиву.

Сирски је рекао да припадницима руске паравојне групе Вагнер, који су били на првој линији руских снага у Украјини, „понестаје снаге”, преноси Гардијан.

-Врло брзо ћемо искористити ову прилику, као што смо то чинили раније у близини Кијева, Харкова и Купјанска - рекао је Сирски.

Медведев: Ако треба руска војска може стићи до Кијева или Лавова

Замјеник предсједника Савјета за  безбједност Русије Дмитриј Медведев изјавио је да се ништа не може искључити, а да, ако је потребно, руска војска може стићи до Кијева или Лавова, града на западу Украјине.

-Овдје се ништа не може искључити. Ако треба стићи до Кијева, онда морате да идете до Кијева, ако треба стићи до Лавова, онда морате ићи до Лавова како би уништили ову инфекцију - рекао је Медведев у интервјуу руским медијима говорећи о сукобу у Украјини који Москва назива “специјалном војном операцијом”.

Медевдев је додао да је неопходно избацити, како је навео, “све странце у ширем смислу те речи из руских земаља” и створити „санитарну зону” која не дозвољавају употребу оружја средњег и кратког домета, преноси РИА Новости.

- Неопходно је остварити све циљеве који су постављени да заштитимо наше територије, односно територије Руске Федерације. Избацити све странце који су тамо, у најширем смислу ријечи, направити санитарну зону која неће дозвољавати употребу било које врсте наоружања средњег и кратког домета, односно 70-100 километара, демилитаризовати је, ако говоримо о војној компоненти - рекао је Медведев.

Фон дер Лајен најавила конференцију ЕУ о повратку украјинске дјеце из Русије

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас да ће Европска унија организовати конференцију о обезбјеђивању повратка украјинске дјеце која су током рата одведена у Русију.

Прошле недјеље Међународни кривични суд издао је налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина због надгледања депортације украјинске дјеце.

-То је ужасан подсјетник на најмрачнија времена наше историје, шта се тамо дешава, да се дјеца депортују. Ово је ратни злочин - рекла је она послије по завршетку првог дана дводневног самита ЕУ у Бриселу.

Она је навела да је у партнерству са Кијевом, заједно са  пољским премијером Матеушом Моравјецким покренула иницијативу за репатријације дјеце “коју је отела Русија”, преноси Ле Монд.

-У ту сврху организоваћемо конференцију. Желимо да извршимо међународни притисак како бисмо предузели све могуће мјере да пронађемо ту дјецу - рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да је циљ ЕУ да помогне органима УН и релевантним међународним организацијама да добију боље и потпуније информације о дјеци која су депортована у Русију, што укључује и дјецу која су касније усвојена или пребачена у руске хранитељске породице.

Прошле недјеље Међународни кривични (МКС) суд издао је налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина за ратне злочине због надгледања депортације украјинске дјеце.

МКС је такође издао налог за хапшење Марије Алексејевне Лвове-Белове, комесарке за права дјетета у Канцеларији председника Русије, због сличних оптужби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана