Украјина мијења праксу регрутације

Танјуг
Foto: Aljazeera.com

КИЈЕВ - Украјинска влада најавила је промјену своје праксе регрутације у намјери да што боље искористи људске капацитете, рекао је секретар украјинског савјета за безбједност.

У промјене које би помогле одржању борбених потенцијала Кијева, након скоро две године исцрпљујућег рата са Русијом, за које се очекује да ćе бити објављене ове недеље, биће уврштено и коришćење комерцијалних компанија за регрутацију, пренио је Гардијан.

„Неки људи су уплашени, плаше се да ће да погину, плаше се да пуцају, што не значи да не могу да буду укључени у друге активности“, рекао је за Гардијан секретар савјета за безбједност Украјине Олексиј Данилов и напоменуо да Украјина „сада има новог министра са новим приступом“.

Према његовим ријечима, регрутација би требало да буде прецизније циљана, јер би се тако регрути уверили да ćе им бити додјељене улоге које одговарају њиховим вјештинама, а не да само једноставно буду гурнути на фронт.

Почетком септембра, украјински предсједник Володимир Зеленски смијенио је Алексија Резникова, који је био министар одбране од почетка рата у фебруару 2022, а њега је замијенио Рустем Умеров, који је био укључен у неуспјеле преговоре са Русијом.

Данилов је навео да ćе војска радити „с две највеćе украјинске компаније за регрутацију како би идентификовала људе са специфичним вјештинама и квалификоване Украјинце који су желели да помогну војсци, али нису хтјели да иду на фронт“.

„Мобилизација ćе постати флексибилнија, а људи ćе се добровољно јављати за конкретну позицију“, рекао је Данилов и додао да су, примјера ради, војсци потребни вариоци или механичари.

Зеленски је у петак рекао да очекује да ćе му министарство одбране ове недеље доставити нови план мобилизације.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана