Украјина као депонија старог оружја

ГС/Агенције
Украјина као депонија старог оружја

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 387. дан. Најжешће борбе воде се на истоку земље. Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да не очекује да ће се рат у Украјини ускоро завршити.

Чланице НАТО користе Украјину да се ријеше старог оружја

 

Планови Пољске и Словачке да пошаљу ратне авионе из совјетског времена у Украјину изгледају као покушаји уклањања застарјеле опреме, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.
"Ово је још један примјер како бројне државе чланице НАТО-а, укључујући Пољску, повећавају своју директну умијешаност у сукоб", рекао је Песков, реагујући на недавне најаве да ће Варшава и Братислава послати у Кијев борбене авионе "МиГ-29" совјетског дизајна.

Песков је додао да то неће утицати на исход руске војне операције, већ да "може довести до додатних патњи за саму Украјину и њен народ".

"Чини ми се да Пољска и Словачка само желе да се ријеше старе опреме која им више није потребна", рекао је Песков.

Авион "МиГ-28" конструисан је седамдесетих годин прошлог вијека, а ушао је у употребу осамдесетих.

Пољска је прва чланица НАТО-а која шаље борбене авионе у Украјину. Пољска има 28 авиона типа "МиГ-29", али није познато колико њих је функционално.

Словачка, такође чланица Алијансе, најавила је данас да ће послати 13 авиона типа "МиГ", али према неким извјештајима летјелице нису у оперативном стању, наводи "Раша тудеј".  

Роблес: Нећемо слати авионе Кијеву

Влада Шпаније неће слати борбене авионе Украјини, изјавила је шпански министар одбране Маргарита Роблес.
Она је нагласила да ће Мадрид увијек поштовати одлуке других држава са циљем да се помогне Кијеву, пише новинска агенција "Европа прес".

Ми нећемо слати борбене авионе", рекла је Роблесова.

Роблесова је нагласила да авиони "еврофајтер" и "Ф-18", који се користе у Шпанији, захтијевају посебну обуку, пренио је ТАСС.

Пољска и Словачка саопштиле су да ће послати авионе "МиГ-29" Украјини. Предсједник Пољске Анџеј Дуда рекао је јуче да ће Пољска послати ускоро прва четири авиона, а премијер Словачке Едуард Хегер саопштио је данас да ће Братислава одобрила слање 13 авиона.

Кремљ: Испорука авиона неће утицати на специјалну војну операцију

Испорука борбених авиона из Пољске и Словачке у Украјину неће имати било какав ефекат на руску специјалну војну операцију, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је рекао да неко не мора да буде војни стручњак да би рекао да испорука авиона не може да утиче на операцију, пренијела је РИА “Новости”.

-Чини се да се те земље на овај начин једноставно рјешавају старе и непотребне опреме - истакао је Песков.

Песков је нагласио да ће авиони послати Украјини бити уништени, јавио је Ројтерс.

Пољски предсједник Анџеј Дуда изјавио је јуче да ће Пољска у наредним данима послати прва четири авиона “МиГ-29” Украјини. Словачки премијер Едуард Хегер саопштио је раније данас да је Влада Словачке одобрила слање авиона “МиГ-29” и система противваздушне одбране “Куп” Украјини.

Москва најоштрије осуђује поступке Кијева према цркви

МОСКВА- Москва на најоштрији могући начин осуђује поступке Кијева против православне вјере и цркве, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Желио бих да изразим дубоко жаљење јер нелегални поступци Кијева нису наишли на адекватну осуду свјетске заједнице. Ми их осуђујемо на најоштрији могући начин - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, Кијев илегалним поступцима против цркве показује свој карактер, пренио је ТАСС.
Нагласио је да се управо против сличног карактера Москва и бори те да то доказује да је аполутно исправно све што Русија чини.

Украјинско Министарство културе саопштило је прошле седмице да је Украјинска православна црква добила наређење да до 29. марта напусти манастир Кијевско-печерска лавра, здање старо 980 година.

Кијевско-печерска лавра је први манастир Кијевске Русије и датира из 11. вијека.

Православни хришћани чине већину од 43 милиона становника Украјине.

Управу над светиштем у Кијеву, које чине музеји, манастир, цркве и више историјских споменика, до сада су дијелили Украјинска православна црква и државни музеј Кијевско-печерске лавре.

Хегер:Шаљемо 13 авиона МИГ-29 у Украјину, одлука у складу са уставом

Словачка ће послати у Украјину 13 борбених авиона МиГ-29 и дио ПВО система „Куб“, одлучила је данас техничка влада премијера Едуарда Хегера.

-Словачка влада је управо одобрила слање 13 авиона МиГ-29 у Украјину! Обећања се морају испуњавати. Када је предсједник Володимир Зеленски затражио још оружја укључујући борбене авионе, рекао сам да ћемо дати све од себе. Драго ми је што други раде исто.Војна помоћ је кључна у обезбјеђивању тога да Украјина може да одбрани себе и читаву Европу од Русије - написао је Хегер на Твитеру.

Према ријечима привременог премијера, словачка влада је једногласно одобрила овај међународни споразум.

Хегер је изјавио новинарима да је влада донијела одлуку о донацији војне опреме у складу са словачким уставом, преноси ТАСР.

У фебруару је украјински предсједник Володимир Зеленски званично затражио од Словачке авионе МиГ-29, а Хегер је тада рекао да ће Словачка учинити све да испуни захтјев.

Ескадрила словачких авиона МиГ-29 приземљена је прошлог љета, а већина њих није у оперативном стању, јер су земље ЕУ престале да увозе руске компоненте потребне за њихово одржавање, а Кијев тврди да има потребне дијелове.

Пољска је јуче саопштила да ће наредних дана послати Украјини четири борбена авиона МИГ-29, чиме је постала први савезник Кијева који је обезбиједио такве летјелице.

Словачка влада одобрила слање авиона МИГ-29 Украјини

Словачка влада одобрила је слање борбених авиона МИГ-29 у Украјину, саопштио је данас премијер Едуард Хегер.

Ескадрила од 11 словачких авиона МиГ-29 приземљена је прошлог љета, а већина њих није у оперативном стању, јер су земље ЕУ престале да увозе руске компоненте потребне за њихово одржавање, преноси Ројтерс. Кијев тврди да има потребне дијелове, а украјински предсједник Володимир Зеленски састао се с Хегером на самиту Савјета ЕУ 9. фебруара и од њега званично затражио слање борбених авиона МиГ-29.

Кулеба: Земље које нису пружиле подршку Украјини одговараће послије рата

Земље које су починиле насиље над Украјином, односно које су се лоше понијеле и нису пружиле подршку, биће позване на одговорност након завршетка рата, упозорио је данас украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба. Кулеба је, у интервјуу за BBC, рекао да ће избори које је свака нација направила након инвазије Русије на Украјину у пуном обиму бити „узети у обзир у изградњи будућих односа”.

Шеф украјинске дипломатије је такође упозорио да би одлагање испоруке оружја са Запада коштало украјинске животе.

-Уколико се једна испорука одложи за један дан, то значи да ће неко погинути на линији фронта - рекао је Кулеба. Он је истакао да западни савезници Украјини не дају војну подршку довољно брзо јер нису спремни за сукоб истих размјера као што је био Први свјетски рат.

-Украјини је потребан много већи број артиљеријских граната него што савезници испоручују - указао је Кулеба.

Према његовим ријечима, ако би Бахмут пао, онда би други градови били сљедећи и због тога се неће одустати од одбране тога града. Кулеба је рекао да је његов циљ као министра спољних послова да осигура да Украјина дође за преговарачки сто након одлучујућег успјеха на бојном пољу.

Кулеба је истакао да је украјински предсједник Володимир Зеленски спреман за телефонски разговор са кинеским предјседником Си Ђинпингом, напомињући да не мисли да је Кина сада стигла до тренутка када је спремна да пошаље оружје Русији. Шеф украјинске дипломатије изразио је дубоко жаљење због тога што папа Фрањо још није посетио Украјину од почетка рата. (Крај) вн/тњ

Шолц: Требало би да будемо спремни на продужени рат

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да не очекује да ће се рат у Украјини ускоро завршити.

Он је за њемачки пословни дневник потврдио да ће Берлин подржавати Кијев док год је потребно новцем и оружјем.

-Требало би да будемо спремни за продужени рат, иако би ранији крај би био пожељан -, рекао је Шолц.

Он је додао да је апсолутно кључно да Кина не снабдијева Русију оружјем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана