Украјина и Молдавија испуниле све критеријуме за почетак преговора са ЕУ

Танјуг
Foto: Фејсбук

БРИСЕЛ - Украјина и Молдавија испуњавају све критеријуме потребне за формални почетак преговора о чланству у ЕУ, саопштила је данас Европска комисија, након што је украјински премијер Денис Шмихалј поручио да би преговори могли да почну касније овог мјесеца.

''Одлука је сада у рукама држава чланица, на нјима је да усвоје преговарачки оквир. Када се овај корак одради, прерогатив је предсједништва ЕУ да сазове међувладину конференцију како би се званично означио почетак преговора“, рекла је портпаролка Европске комисије за проширење Ана Писонеро.

О процјени Комисије даље ће расправљати експерти у радним групама, а следеćе недеље о томе ће разговарати амбасадори влада ЕУ.

Све државе чланице ЕУ морају једногласно да се сложе да започну преговоре, а Белгија, која предсједава ЕУ по принципу ротације до краја јуна, прави аранжмане за међувладине конференције са Украјином и Молдавијом које ćе се одржати 25. јуна у Луксембургу, уколико буде једногласна подршка.

Подршка свих 27 држава ЕУ није загарантована јер Мађарска, која одржава топле везе са Русијом и која је критиковала кандидатуру Украјине за чланство, сумња у процјену Комисије да је Украјина спремна и жели да види још неке ставке у преговарачким оквирима, преноси Ројтерс.

Белгија и Комисија желе да постигну договор у јуну, пре него што Мађарска преузме шестомјесечно ротирајуćе предсједавање 1. јула, јер дипломате ЕУ очекују да ćе Будимпешта одложити цео процес до 2025. године.

Кијев је поднио захтјев за чланство у ЕУ неколико недеља након руске инвазије у фебруару 2022. и добио је статус кандидата четири мјесеца касније.

Упркос ефектима рата, који је разорио економију и приморао милионе да напусте своје домове, украјинска влада спроводи свеобухватне реформе које је препоручила ЕУ, укључујући увођење антикорупцијских мјера и прописа за јавне управе и безбједност хране, пише британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана