Уклоњен први контејнер са нуклеарним горивом

Aгенције
Уклоњен први контејнер са нуклеарним горивом

Токио - Први контејнер са нуклеарним горивом из једног од четири реактора оштећене јапанске нуклеарне централе у "Фукушими" успјешно је извађен и пребачен на другу локацију, саопштено је данас из компаније "Тепко", оператора оштећене централе.

"Контејнер, који садржи 22 пакета горива, камионом је безбједно транспортован из зграде четвртог реактора и пребачен у заједнички базен, удаљен стотињак метара", саопштено је из компаније "Тепко".

Цилиндрични контејнер висок пет и по метара, чији је пречник 2,1 метар, затворен је, деконтаминиран и превезен камионом у заједнички базен, гдје ће се енергија празнити још најмање десет година.

Компанија је прије три дана почела деликатну операцију вађења 1.533 пакета горива из базена број четири, од којих је 1.331 пакет веома радиоактиван.

"Повлачење горива је почетак важног новог поглавља у демонтирању централе, које би требало да траје 40 година", изјавио је генерални директор компоаније "Тепко" Наоми Хиросе.

Ова деликатна операција неопходна је ради стабилизовања електране коју су оштетили земљотрес и цунами у марту 2011. године.

Стручњаци су закључили да је читав објекат постао осјетљив на додатне потресе усљед оштећења која је претрпио од експлозија хидрогена током земљотреса и цунамија прије двије и по године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана