Уклањање 70 нилских коња Пабла Ескобара коштаће 3,5 милиона долара

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Уклањање 70 нилских коња који су припадали нарко босу Паблу Ескобару коштаће Колумбију 3,5 милиона долара.

Ескобар је нилске коње донио у Колумбију крајем 80-их година, али након његове смрти 1993. године животиње су остављене да слободно лутају по врућој, мочварној области Антиокуја, гдје су еколошке власти биле немоћне да обуздају њихово размножвање, преноси Гардијан.

Како се наводи, од првобитна четири нилска коња која су побегла са Ескобаровог сеоског имања данас постоји око 130, што је највећа популација ван Африке.

Без природних предатора који би их држали под контролом, њихова популација ће наставити експоненцијално да расте, а једна студија процијенила је да ће до 2034. године нилских коња бити 1.400.

Власти су саопштиле да планирају да ухвате и премјесте скоро половину нилских коња у наредним мјесецима, од којих 10 иде у уточиште Осток у сјеверном Мексику, а 60 у још неименовани објекат у Индији.

"Цијела операција би требало да кошта око 3,5 милиона долара", рекао је власник уточишта Осток Ернесто Зазуета.

Он и локални гувернер колумбијског региона у којем живе нилски коњи кажу да планирају да намаме животиње мамцем у ограде, гдје ће остати затворене прије него што буду стављене у посебне сандуке за трансфер.

Власти су у једном тренутку покушале да убију животиње, али су одустали након што је та идеја изазвала гњев јавности.

Једна од идеја била је и стерилизација, али су се нилски коњи размножавали брже него што локални стручњаци могу да их пронађу, ухвате и кастрирају.

Студије су упозориле да нилски коњи оштећују екосистем у Магдалени - највећој ријеци у Колумбији, јер сваки нилски коњ поједе око 40 килограма траве ноћу, што значи да само њихов измет трује воду, убија рибу и угрожава богат биодиверзитет ријеке.

Нилски коњи такође све више нападају локално становништво, а напади су посљедњих година све чешћи.

Због свега тога, колумбијско Министарство животне средине је прошле године прогласило нилске коње инвазивном врстом, што је отворило врата за евентуални одстрјел, али се план трансфера нилског коња сматра коначном мјером спасавања живота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана