Ухваћен полицајац који је помагао у бијегу Карлеса Пуђдемона

Tanjug
Foto: Yahoo

БАРСЕЛОНА- Портпарол каталонске специјалне јединице Мосос потврдио је данас да је један од њених службеника ухапшен у вези с истрагом бијега каталонског сепаратистичког лидера Карлеса Пуђдемона.

Шпански медији су објавили да је аутомобил који је припадао ухапшеном службенику кориштен у Пуђдемоновом бијегу, преноси Гардијан.  

Портпарол Мососа рекао је да полиција није изнијела детаље о том питању осим што је потврдила хапшење.  

Пуђдемон се раније данас појавио пред својим присталицама у Барселони, упркос налогу за хапшење након напуштања Шпаније прије седам година.  

Он је пред око 3.500 присталица одржао кратак говор, а његово појављивање било је попраћено јаким полицијским снагама, пише Паис и додаје да је након кратког појављивања Пуђдемон нестао у непознатом правцу.  

Након кратког говора у којем је рекао да нема намјеру да одустане, Пуђдемон је нестао међу људима.  

Полиција је поставила кордоне код градске скупштине гдје се очекивало да ће Пуђдемон отићи.  

Након што је побјегао, полицијске јединице су на путу провјеравале возила широм града, што је, како преноси АП, направило гужве у саобраћају, а провјеравала су се и возила која су се кретала аутопутевима ка сусједној Француској.  
У међувремену, потрага је обустављена.  

Странка бившег каталонског предсједника Карлеса Пуђдемона, Јунтс, јуче је позвала присталице да се данас окупе испред парламента у Барселони, како би подржали Пуђдемона, који је јуче потврдио да планира повратак.  

Чланови Јунтса тврде да је њихова намјера да испрате Пуђдемона до врата парламента, како би он остварио своја политичка права говором у парламенту као вођа те странке, пренијела је агенција Ефе.  

Пуђдемон није био у Шпанији од 2017. године када су власти наредиле његово хапшење због организовања нелегалног референдума о независности Каталоније.  

Он је тада избјегао шпанске власти пошто је кришом прешао границу и побјегао у самопроглашени егзил у Белгији.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана