Ухапшено више од 1.700 људи због крујумчарења оружја

Срна
Foto: Interpol

ЛИОН - Више од 1.700 особа ухапшено у 10 азијских земаља у оквиру велике акције против кријумчарења илегалног оружја, саопштио је данас Интерпол.

У операција кодног назива “Окидач-плотун два”, заплијењено је више од 700 комада оружја, неколико стотина дијелова и више од 45.000 комада муниције.

“Циљ операције проведене између 13. и 24. новембра био је да поремети прекогранично кретање оружја и утврди везе између терориста, транснационалних група организованог криминала и кријумчара оружја”, наводи се у саопштењу.

Из Интерпола додају да је стандардна опрема оваквих група у централној, јужној и источној Азији постало лако оружје будући да је јефтино и да се лако може сакрити и транспортовати.

“То је забиљежено у Пакистану, гдје је пронађено неколико стотина комада ватреног оружја са дијеловима и муницијом, углавном у покрајинама на граници са Авганистаном”, наводе из Интерпола.

То откриће је, како се додаје, довело до хапшења 614 људи, нових истрага и бољег увида у руте које камиони из Авганистана користе како би превозили оружје и муниције у Пакистан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана