Ухапшено још троје десничара осумњичених за завјеру рушења њемачке владе

Танјуг
Foto: Танјуг/АП - Илустрација

БЕРЛИН - Њемачко савезно тужилаштво саопштило је данас да је полиција ухапсила још троје осумњичених екстремиста крајње деснице, који су повезани са наводном завјером покрета Рајхсбургер, или покрета грађана Рајха, за рушење владе у Њемачкој.

Троје осумњичених, који су идентификовани само као Јохана Ф. Ј., Ханс-Јоахим Х. и Штефен В. у складу са немачким правилима о заштити приватности, приведени су у понедјељак увече у југозападној њемачкој савезној држави Баден-Виртемберг. Оптужени су осумњичени за чланство у терористичкој организацији, наводи се у саопштењу тужилаштва, пренио је АП.

Њемачка полиција привела је у децембру 25 људи, укључујући самозваног принца, пензионисаног падобранца и бившег судију, који су оптужени да су планирали насилно рушење владе.

Власти су навеле да су три особе које су ухапшене у понедјељак увече на различите начине повезане са осумњиченима за наводни покушај пуча.

Јохана Ф. Ј. је осумњичена да је била активна у удружењу од маја 2022. године, учествујући на више састанака са члановима руководства на којима се разговарало о циљевима и организацији групе.

Поред тога, она је наводно тражила контакт са руским генералним конзулом и након тога се два пута састала са њим.

Ханс-Јоахим Х. је осумњичен да је био активан за групу од самог почетка, дајући финансијске доприносе у укупном износу од више од 140.000 евра.

Поред тога, он је наводно активно учествовао на конспиративним састанцима и у регрутовању нових чланова.

Штефен В. је осумњичен да се придружио удружењу најкасније до јула 2022. године и да је преузео водећу улогу у такозваној компанији за домовинску сигурност, у којој је преузео функцију војног службеника.

Осумњичени је наводно учествовао у раду неколико координационих састанака, а његов задатак је био да регрутује особље за своју зону одговорности и да их војно обучи, рекли су тужиоци.

Њемачке безбједносне агенције су посљедњих година осујетиле неколико завера малих група повезаних са покретом грађана Рајха оптужених за планирање напада на критичну инфраструктуру, владине званичнике, па чак и национални парламент.

Шеф њемачке обавјештајне агенције, Томас Халденванг, упозорио је у понедјељак у интервјуу за АП на пораст антивладиног екстремизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана