Ухапшено 87 људи због насиља у Јужној Африци

Танјуг
Foto: Илустрација

ЈОХАНЕСБУРГ - Јужноафричке снаге безбједности саопштиле су данас да је 87 људи ухапшено у посљедњих 12 сати широм земље због јавног насиља до којег је дошло уочи планираних протеста партије Марксистички борци за економску слободу (ЕФФ).

ЕФФ је раније позвао на ''гашење нације'' у знак протеста због учесталих нестанака струје и захтијевао оставку предсједника Сирила Рамафозе, преноси Ројтерс.

Главно бирачко тијело странке су сиромашни и радничка класа црних Јужноафриканаца, који сматрају да нису осјетили просперитет земље откако је владајући Афрички национални конгрес (АНЦ) окончао владавину бијеле мањине 1994. године, наводи агенција.

Од 87 ухапшених, њих 41 ухапшено је у Гаутенгу, провинцији која укључује главне градове Преторију и Јоханесбург, 29 у Сјеверозападној провинцији, а 15 у Фри стејту, наводи се у саопштењу Националне обавјештајне службе НатЈОИНТС и додаје да било је хапшења и у другим провинцијама.

Парламент је у саопштењу у недјељу навео да ће јужноафричка војска распоредити више од 3.000 војника до 17. априла ради спречавања и борбе против криминала, у сарадњи са полицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана