Ухапшени због крађе умјетнина из музеја у Дрездену проглашени кривим

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ДРЕЗДЕН- Петорица мушкараца проглашена су кривим због пљачке драгуља из Државног умјетничког музеја у Дрездену 2019. године и суочавају се са казнама затвора између 4 и 6 година.

Како наводи Би-Би-Си, они су украли драгоцјене предмете и умјетнине у вриједности од 113 милиона евра, а ријеч је о пажљиво планираној пљачки.

Ухапшени су били чланови злогласне криминалне мреже ''клан Ремо'' и прије саме пљачке посјетили су музеј неколико пута, како би унапред одабрали улазну тачку.

Наводи се да су ушли у музеј користећи машину за сјечење како би уклонили решетке са прозора, прије него што су их вратили на мјесто, и да су сљедећег дана искључили струју у том кварту, како би ушли у музеј.

Они су сјекирама разбили стаклене витрине како би дошли до умјетнина, а прије него што су кренули из музеја попрскали су просторију пеном за гашење пожара како би прикрили трагове.

Након једногодишње истраге, полиција је ухапсила петорицу мушкараца и пронашла велики дио украдених умјетнина, укључујући мач опточен дијамантима.

Директорка музеја Марион Акерман је оцијенила да постоји могућност да су нека украдена блага заувијек изгубљена.

''Постоје људи који краду умјетничка дјела из страсти према умјетности, али ово је заправо било супротно. Нису имали представу шта су узели'', рекла је она.

Многи од украдених предмета враћени су у музеј након што су осумњичени признали крађу и пристали да открију локацију плијена у замјену за блаже казне.

Британски јавни сервис наводи да неколико умјетнина још недостаје, укључујући веома риједак дијамант познат као Бели камен Саксоније.

Предмети су били дио ризнице коју је у 18. вијеку сакупио Август Снажни, принц Саксоније, који је сакупио умјетнине прекривене дијамантима и драгим камењем и дизајнирао Зелени трезор у којем их је изложио.

Провала и крађа су покренуле питања о адекватности безбједносних мјера музеја, пошто је чак и један од лопова на суђењу изразио чуђење што су могли да пробију прозорске решетке упркос буци коју је стварала њихова опрема за сјечење.

Акерман је навела да је безбједносни систем осмишљен за скенирање спољних зидова музеја отказао, а да чувари који су сједили у централној просторији обезбјеђења и који су на мониторима видјели како се догађаји одвијају нису позвали полицију на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана