Ухапшена тројица сарадника шефа Коза Ностре, "омерта" и даље траје

Tanjug
Foto: Telegram

ПАЛЕРМО- Тужиоци у Палерму саопштили су данас да "омерта" (закон ћутања), која је омогућила покојном шефу мафије Коза Ностра, Матеу Месини Денару, да остане у бјекству од италијанске правде 30 година, и даље траје, мјесецима након његове смрти.

"Као густа магла, комплетна омерта покрива све што је постојало око њега, његових контаката, његовог кретања и веза, које је имао током дугогодишњег скривања“, саопштило је тужилаштво. 

Јавно тужилаштво у Палерму на челу са Маурицијом де Лусијом је саопштило да су ухапшене још три особе за које се сумња да су дио мреже која је помагала шефу Коза Ностре, јавља Анса. 

Један од ухапшених је био архитекта, други радиолошки техничар у локалној болници, док занимање трећег није познато, али се сви терете за мафијашко удруживање.   

Укупан број ухапшених због наводног помагања Месини Денару, који је ухапшен у јануару 2023, сада је порастао на 14, а четворица мушкараца су у међувремену осуђена.    

Месина Денаро је ухваћен док је излазио из клинике у Палерму у којој се лијечио од рака, а умро је у болници у мјесту Л'Акуила у септембру.   

Он је био осуђен за учешће у десетинама убистава, укључујући бомбашке нападе Коза Ностре 1992. у којима су убијени судије Ђовани Фалконе и Паоло Борселино.  

Поред убиства Фалконеа и Борселина, Месина Денаро је био осуђен за убиство Ђузепеа Ди Матеа, 12-годишњег сина мафијаша Сантина ди Матеа, који је постао заштићени свједок. Дијете је било задављено и његово тијело растворено у киселини 1996.    

Његови злочини укључују и бомбашке нападе на умјетничке и вјерске објекте у Милану, Фиренци и Риму у којима је 1993. године убијено 10 и повријеђено 40 људи.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана