Ухапшена Грета Тунберг

GS
Foto: Facebook

Климатска активисткиња Грета Тунберг била је међу десецима људи које је у суботу притворила полиција у Хагу док су уклањали демонстранте који су дјеломично блокирали цесту у том холандском граду

Тунберг је виђена како показује знак побједе док је сједила у аутобусу којим је полиција одвезла приведене демонстранте с мјеста протеста против холандских субвенција и порезних олакшица компанијама повезаним с индустријама фосилних горива.

Група “Exiticion Rebbelion” рекла је прије демонстрација да ће активисти блокирати главни аутопут у Хаг, али је велико присуство полиције, укључујући полицајце на коњима, у почетку спријечило активисте да изађу на цесту, преноси Н1.

Мања група људи успјела је да сједне на другу цесту и приведена је након што су игнорисали наредбу полиције да оду.

Активисти су блокирали аутопут који пролази поред привремене зграде холандског парламента више од 30 пута у знак протеста због субвенција.

Демонстранти су махали заставама и скандирали: “Незаустављиви смо, други свијет је могућ.”

Један је држао транспарент са натписом: “Ово је слијепа улица.”

У фебруару је суд у Лондону ослободио Тунберг (21) због одбијања да се придржава наредбе полиције да напусти протест којим је блокиран улаз на велику конференцију индустрије нафте и гаса прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана