Ухапшена Никола Стурџон, бивша премијерка Шкотске

ГС
Ухапшена Никола Стурџон, бивша премијерка Шкотске

ЕДИНБУРГ - Бивша шкотска премијерка Никола Стурџон ухапшена је у истрази коју је провела полиција у вези Шкотске националне партије (СНП) и тврдњама да је ова странка непавилно потрошила 600 хиљада фунти донација.

Стурџон, која је почетком априла дала оставку на мјесто премијерке и челнице СНП-а, трећа је особа која је ухапшена у склопу операције „Бранцхформ“, истраге шкотске полиције о оптужбама да је странка ненамјенски потрошила више од 600.000 фунти донација за кампању за независност.

Њен супруг, Питер Мурел, бивши извршни директор СНП-а, ухапшен је у њиховом дому у близу Глазгова 5. априла и испитиван је готово 12 сати прије него што је пуштен без оптужбе.

Полиција им је претресла кућу и двориште, а по налогу је претресла и сједиште СНП-а, изузевши кутије с документима и компјутере.

Колин Бити МСП, тадашњи благајник странке, ухапшен је и испитан у склопу исте истраге 18. априла, а касније је такође пуштен без подизања оптужнице, до даље истраге, преноси „Клиџ“.

У саопштењу објављеном данас, шкотска полиција рекла је:

„52-годишња жена је данас, у недјељу 11. јуна 2023., ухапшена као осумњичена у вези с истрагом која је у току о финансирању Шкотске националне партије. Жена је у притвору и испитују је детективи шкотске полиције. Извјештај ће бити послан Канцеларији круне и Фискалној служби прокуратора. Предмет је активан у смислу Закона о непоштивању суда из 1981. и стога се јавности савјетује да буде опрезна ако о томе расправља на друштвеним медијима. Будући да је истрага у току, не можемо даље коментарисати“, преноси „ТхеГуардиан“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана