Ухапшена бивша премијерка Перуа: "Умијешана у завјеру против државе"

ГС
Ухапшена бивша премијерка Перуа: "Умијешана у завјеру против државе"

ЛИМА - Полиција Перуа ухапсила је бившу премијерку Бетси Чавес због наводне умијешаности у завјеру против државе и придруживању бившем предсједнику Педру Кастиљу у “државном удару”, у најновијем кривичном поступку против политичара у тој земљи, пренио је Ројтерс.

Чавес је притворена у свом дому у јужном граду Такна по судском налогу, више од шест мјесеци након што је Кастиљо ухапшен и затворен због оптужби за побуну. Она је негирала да је кршила закон.

Осим Чавес, истражују се и други бивши министри из Кастиљове владе која је трајала 17 мјесеци, јер су наводно спремали побуну.

Оптужбе су произашле из Кастиљове објаве прошлог децембра да ће распустити Конгрес и владати уз помоћ уредбе, мало прије него што су посланици покушали да га свргну с власти гласањем.

Перуанска опозиција у Конгресу брзо је смијенила Кастиља, а онда га је полиција ухапсила. Кастиљово уклањање с власти изазвало је вишемјесечно насиље у протестима, у којима је више од 60 људи настрадало, углавном из група старосједилаца.

Садашња влада коју води предсједница Дина Боуларте неиграла је да је злоупотребила положај током протеста, додајући да ће сарађивати са истражним органима.

Кривично вијеће Врховног суда Перуа издало је потјерницу за Чавесовом, објавио је суд на Твитеру, док су тужиоци тражили 18 мјесеци превентивног притвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана