Ухапшена 21 особа након сукоба миграната и локалног становништва на Кипру

Танјуг
Ухапшена 21 особа након сукоба миграната и локалног становништва на Кипру

НИКОЗИЈА - Кипарска полиција ухапсила је 21 особу након сукоба у којима су учествовали мигранти и локални становници на западу острва, гдје борави велики број тражилаца азила.

Полиција је саопштила да су међу ухапшенима након друге ноћи немира у селу Хлоракас, око 155 километара западно од главног града Никозије, мигранти и локално становништво, преноси Ројтерс.

Инциденти у понедјељак увече су услиједили након што су у недељу мигранти мирно протестовали због тога што су људи са капуљачама оштетили имовину и возила странаца.

Тензије су порасле након што је протест прекинут тако што је полиција раздвојила групе миграната и кипарских Грка, користећи сузавац и водене топове. Један полицајац је лакше повријеђен у експлозији Молотовљевог коктела. Кипар посљедњих година биљежи пораст броја нелегалних миграната и људи који траже азил, иако је стопа тог повећања ове године смањена.

Око 20 одсто мигрантске заједнице у Хлоракасу долази из Сирије.

Тензије у Хлоракасу расту већ неколико година због, како поједини мјештани вјерују, несразмерно великог броја тражилаца азила или људи са признатим статусом избјеглица, који су се тамо настанили.

Немирима у недјељу претходиле су демонстрације око 300 људи, који су протестовали у централној улици у Хлоракасу, позивајући на прекид нелегалне миграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана