Ухапшен украјински агент који је спремао терористички напад

Танјуг
Ухапшен украјински агент који је спремао терористички напад

МОСКВА - Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) привела је украјинског безбједносног агента који се наводно спремао да изврши терористички напад на високо рангираног припадника руске војске и против њега је поднијета кривична пријава, саопштила је прес служба ФСБ.

У саопштењу се наводи да је ФСБ сузбила противзаконито дјеловање украјинског држављанина, рођеног 1995. године, који је, како се тврди, био умијешан у припрему диверзантско-терористичког акта у Вороњежу против високог војног припадника руских оружаних снага, пренио је ТАСС.

           

Истиче се да је ухапшени признао да је сарађивао са украјинским специјалним службама и планирао терористички акт по њиховим упутствима.

           

-У Вороњежу, мој руководилац Антон је наложио да изведем напад бомбом на високорангираног руског војног команданта као освету за застрашивање војника и цивила - изјавио је украјински агент у видеу који је ФСБ прес служба доставила Тасс-у.

           

ФСБ наводи да су ухапшеног у септембру 2022. године у украјинској области Харков регрутовали запослени украјински обавјештајци, да је прошао обавјештајну и саботажну обуку и да је након тога послат у Русију гдје је прво боравио у Белгороду, а затим у Вороњежу.

           

Истражитељи су од притвореника одузели експлозивну направу и фалсификовани руски пасош са којим је требало да напусти земљу након извршења злочина, саопштио је ФСБ.

      

Наводи се да је ухапшени "у склопу завјере био маскиран у достављача хране".

           

Тужилаштво разматра да промијени оптужницу у кривично дјело припреме терористичког напада, које се налазе у руском криминалном закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана