Ухапшен шеф криминалне групе одговорне за превару стотине пензионера

Tanjug
Foto: Twitter

ХАГ- Полиције Њемачке, Пољске и Велике Британије, уз подршку Европола, ухапсиле су шефа криминалне мреже одговорне за превару стотине старијих грађана, саопштио је данас Европол.

    Како се наводи, осумњичени шеф групе је приведен у близини Лондона, одакле је управљао мрежом превараната који су циљали углавном немачке и пољске држављане.
 

   Истовремено, немачка полиција је извршила претресе на пет локација и заплијенила више од 160.000 евра у готовини, златним полугама и накиту.
 

   Додаје се да је група била специјализована за позивање старијих грађана, приликом чега су се претварали да су полицајци или представљају друге званичне органе власти.

    Жртвама би потом било саопштено да је један од њихових рођака одговоран за саобраћајну несрећу која је резултирала повредама или смрћу других особа.
 

   Након тога, преварант би предао телефон саучеснику који би махнито плакао или вриштао у телефон, молећу жртву за помоћ и потом би послали особу на њен праг да преузме новац.
  

 Како би избегла ризик од хапшења, група је унајмила саучеснике, који нису били свесни шта раде, путем онлајн платформе за запошљавање.    
 
   Током истраге је ухапшено више од 70 особа које су учествовале у овој превари, а укупна штета износи око пет милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана