Ухапшен оснивач и власник Телеграма

Телеграф
Ухапшен оснивач и власник Телеграма

Павел Дуров, оснивач и директор енкриптоване апликације Телеграм, приведен је у суботу увече око 20 сати по слијетању приватног авиона на писту аеродрома Ле Бурже.

Овај 39-годишњак, који има и француско и руско држављанство, био је у пратњи тјелохранитеља и једне жене.

Привођење су извршили жандарми из ГТА (Жандармерија ваздушног саобраћаја). Павел Дуров, који се налази у ФПР регистру (регистар тражених лица), стигао је директно из Азербејџана. Француске власти су издале налог за његово хапшење на основу прелиминарне истраге коју је водила национална полиција (ОФМИН).

Зашто је био под налогом за хапшење?

Правосуђе сматра да због недостатка модерације, сарадње са полицијом и алата које Телеграм нуди (привремени бројеви, криптовалуте…), Дуров сноси одговорност за трговину дрогом, педокриминалне активности и превару.

Овај налог је важио само ако се Дуров налази на француској територији.

"Направио је грешку вечерас. Не знамо зашто... Можда је овај лет био само успутна станица? У сваком случају, сада је ухапшен!", рекао је извор близак истрази за ТФ1/ЛЦИ. Откако је постао персона нон грата у Француској, Дуров је углавном путовао по Емиратима, земљама бившег СССР-а, Јужној Америци… Ријетко је боравио у Европи, избјегавајући земље гдје је Телеграм под присмотром.

Шта сада?

Истражиоци из ОНАФ-а (Национална канцеларија за борбу против превара, у оквиру царинске службе) обавијестили су га о хапшењу и ставили га у притвор. Требало би да буде изведен пред истражног судију ове суботе увече, прије могуће оптужнице у недјељу за низ прекршаја: тероризам, дрога, саучесништво, превара, прање новца, посједовање, педокриминални садржаји…

"Павел Дуров ће завршити у притвору, то је извјесно", рекао је истражитељ за ТФ1/ЛЦИ. "На својој платформи је дозвољавао небројене злочине и прекршаје, а није предузимао ништа да их модерира или сарађује", додао је извор близак истрази.

Његов притвор након оптужнице је готово извјестан. Као милијардер, Дуров има значајне ресурсе за бјекство, а гаранције које би понудио судијама тешко да би биле увјерљиве.

Хапшење са међународним одјеком

За истражиоце, ово хапшење има вишеструке циљеве. Прво, омогућава ударац криминалцима и застрашивање оних који су досад слободно комуницирали на Телеграму. Друго, жели се извршити притисак на европске земље да појачају заједнички рад како би присилили Телеграм да сарађује по питању тероризма.

Телеграм је већ дуго центар криминалних активности. Тренутно је платформа у фокусу због илегалног преношења утакмица Лиге 1. Међутим, на овој енкриптованој апликацији бројни налози користе се за организовани криминал. Осим тероризма, најопаснији педокриминалци користе Телеграм за размјену садржаја.

"Годинама је то платформа број један за организовани криминал", закључује истражиоц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана