Ухапшен оснивач Еф-Ти-Екса

Срна
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Оснивач берзе за трговину криптовалутама Еф-Ти-Екс Сем Бенкман-Фирд ухапшен је на Бахамима по налогу тужилаштва САД, дан прије него што је требао да свједочи пред Конгресом о наглој пропасти његове компаније у новембру.

Он је ухапшен у свом стану у луксузном мјесту Албани и појавиће се током дана пред окружним судом, саопштила је полиција Бахама. Локално тужилаштво саопштило је да очекује његово изручење у САД.

Еф-Ти-Екс је била једна од највећих свјетских берзи за трговање криптовалутама.

Тридесетогодишњи предузетник био је један од носилаца популаризације биткоина и осталих дигиталних валута и постао је милијардер, захваљујући Еф-Ти-Ексу.

Берза је покренута 2019. године, а сједиште јој је било на Бахамима. Предузеће је поднијело захтјев за проглашавање банкрота 11. новембра, пошто није успјело да сакупи новац и спријечи сопствени колапс јер су трговци пожурили да подигну својих шест милијарди долара са ове платформе у периоду од само 72 часа.

Након тога се сазнало да је Бенкмен-Фрид у тајности користио десет милијарди долара из фондова својих муштерија за подстицање свог трговачког посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана