Колумбија: Ухапшен нарко бос, који је контролисао производњу кокаина за мексичке картеле

ГС
Колумбија: Ухапшен нарко бос, који је контролисао производњу кокаина за мексичке картеле

БОГОТА - Бјегунац за којим трага Холандија, а за кога се вјерује да је наркобос који је за мексичке картеле контролисао производњу кокаина и метамфетамина у Европи, ухапшен је у Колумбији, саопштио је Еуропол.

Ради се о 43-годишњем мушкарцу који је, како се наводи, 18. јула ухапшен у Тулуи у Колумбији након веома сложене операције у којој су учествовали истражиоци из Колумбије, Холандије, САД и Шпаније.

Како наводи Еуропол осумњичени је повезан са увозом великих количина кокаина и разним лабораторијама за прозводњу дроге у Холандији.

„Бјегунац стар 43 године, који је ухапшен по холандском налогу за хапшење, сада је у притвору и чека на изручење Холандији. Истрага коју је предводила Холандија успјела је да повеже овог осумњиченог са заплијеном 2,5 тоне метамфетамина 2019. године. Такође, он је повезан и са прањем великих количина новца и укупно 20 милиона евра пребачених из Холандије у Мексико и Колумбију“, наводи се у саопштењу Еуропола.

Додају да подршка Еуропола била кључна за успјех цијелог случаја.

„У оквиру рада на шифрованим криминалним комуникацијама, Еуропол је развио обавјештајне податке о мексичким и колумбијским организацијама за трговину дрогом активним у Европи. Ове криминалне мреже су до тада дјеловале углавном испод радара истражних органа. Еурополова анализа помогла је да се идентификују кључне мете у Европи и Латинској Америци, поред постројења за производњу кокаина и метамфетамина раштрканих широм Европе“, додаје се у саопштењу.

Појашњавају да је потом организован читав низа координационих састанака, како би окупио све земље које су биле укључене у истрагу, како би развили стратегију за рушење ове криминалне мреже.

„Током истраге, у Европи је откривено и демонтирано више лабораторија за производњу дроге и више од 50 осумњичених је ухапшено. Осумњичени 43-годишњи Колумбијац је био у бјекству и полицијске агенције широм свијета су заједно радиле на његовом проналажењу и привођењу правди“, наводи Еуропол.

Наглашавају да је Еуропол у Колумбију послао једног свог стручњака и финансирао распоређивање холандског истражитеља да помогне националним властима у хапшењу. Колумбија је такође распоредила три истражитеља у сједиште Еуропола како би заједно радили на овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана