Ухапшен четврти осумњичени за погибију миграната у бродолому

Срна
Ухапшен четврти осумњичени за погибију миграната у бродолому

РИМ - Четврти осумњичени за трговину људима ухапшен је у вези са бродоломом код обале јужне Италије у коме је у фебруару настрадало најмање 72 људи, рекао је данас неименовани италијански полицијски службеник.

Он је изјавио да је осумњичени турски држављанин стар 27 година ухапшен синоћ у Аустрији, након што је успио да побјегне са лица мјеста послије трагедије која се догодила ујутру 26. фебруара.

Три осумњичена кријумчара, један Турчин и два пакистанска држављанина, приведени су непосредно након несреће. Њих су преживјели идентификовали и пријавили полицији.

Дрвени чамац, у којем је било више од 180 миграната, испловио је из Турске 22. фебруара и преполовио се након што је ударио у стијене пет дана касније у видокругу италијанског села Стекато ди Кутро.

До сада су извучена 72 тијела, укључујући 28 малољетника и 30 жена. Преживјело је 79 људи, а око 30 се још увијек воде као нестали.

Преживјели су рекли да је био још најмање један трговац људима, вјероватно држављанин Сирије, који је успио да побјегне са брода и још није идентификован. Истражиоци су именовали само четири осумњичена, који су сада у притвору.

Тужилаштво је покренуло двије истраге ове катастрофе - једна се тиче кријумчара, а друга италијанских власти, односно тога да ли су учиниле довољно да се трагедија избјегне.

Италијанска Влада негирала је оптужбе да је одгодила акцију спасавања након што је добила извјештај из авиона агенције ЕУ за заштиту граница Фронтекс да се брод приближава јужној Италији по немирном мору.

Премијер Италије Ђорђа Мелони рекла је јуче да Фронтекс није саопштио да је брод у невољи у смислу навигације и нагласила да су италијанске морнаричке обалске службе "реаговале исправно".

Очекује се да ће Мелонијева сутра одржати састанак Владе на коме ће бити одобрен приједлог закона којим ће бити пооштрене казне за трговце људима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана