Угинуло готово хиљаду фока и морских лавова од птичијег грипа

Срна
Foto: Илустрација

САО ПАОЛО- Готово хиљаду фока и морских лавова угинуло је на југу Бразила од птичијег грипа, рекли су неименовани званичници.

Власти државе Рио Гранде до Сул потврдиле су да су 942 животиње угинуле усљед инфекције високо патогеним вирусом птичијег грипа /ХПАИ/, који је први пут икад регистрован ове године у Бразилу.

Океанограф Силвина Бота изјавила је да је лешине животиње потребно или покопати или спалити што је прије могуће како би се смањио ризик од заразе код људи или других животиња.

Научници су пронашли неке морске сисаре у грчевима дуж плаже јер је вирус напао њихов нервни систем.

Од првог случаја инфекције код дивљих птица у мају, Министарство пољопривреде саопштило је да су мјере превенције спријечиле појаву вируса на живинарским фармама што би могло да доведе до забране извоза из Бразила, највећег свјетског произвођача пилетине.

Међутим, вирус је прилично активан код других животињских врста. Осим морских птица, фока и морских лавова, власти су прикупиле узорке са мртвих плискавица и пингвина и ти резултати се чекају.

Инфекција међу морским сисарима први пут се појавила у Перуу, одакле је кренула по цијелом континенту, погађајући Чиле, Аргентину, Уругвај и сада Бразил. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана