Путин: Удружити снаге у циљу окончања сукоба

Срна
Foto: Кремлин.ру

МОСКВА - Међународна заједница треба да удружи снаге у проналажењу политичког рјешења за израелско-палестински сукоб, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

”Став Русије је конзистентан и не мијења се са ситуацијом. Позивамо међународну заједницу да удружи снаге како би се ублажиле тензије, осигурао прекид ватре и пронашло политичко рјешење за израелско-палестински сукоб”, рекао је он, обраћајући се на ванредном самиту групе БРИКС-а,коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република.

Према Путиновим ријечима, “нације БРИКС-а и земље региона могле би да играју кључну улогу у овом послу”.

Руски предсједник је истакао чињеницу да “све земље БРИКС-а дијеле сличне ставове о потреби улагања заједничких напора за проналажење дугорочног и одрживог рјешења за израелско-палестинско питање”.

Према његовом мишљењу, “то се показало у гласању Генералне скупштине УН о нацрту резолуције о хуманитарном прекиду ватре, као и у расправама о резолуцији Савјета безбједности УН о блискоисточном рјешењу, која је усвојена први пут послије седам година”.

“Иако резолуција позива само на хуманитарне паузе, а не на прекид ватре, њено усвајање видимо као корак у правом смјеру”, истакао је Путин.

Он је нагласио да “иако би потпуни прекид ватре био бољи, такве хуманитарне паузе су потребне за напоре да се ослободе таоци и евакуишу цивили и страни држављани из Појаса Газе”, пренио је ТАСС.

Савјет безбједности УН раније је усвојио нацрт хуманитарне резолуције, који је предложила Малта, која има за циљ помоћ ђеци у зони израелско-палестинског сукоба. Документ од седам тачака посебно позива на дуге хуманитарне паузе и тренутно ослобађање свих талаца, посебно ђеце.

Руски лидер је истакао потребу постизања трајног мира на Блиском истоку и спречавања ширења сукоба. “Обезбјеђивање дугорочног и одрживог прекида ватре је свакако најхитнији циљ. Важно је спријечити да друге земље буду увучене у рат на Блиском истоку, ширење сукоба и треба очувати крхки међувјерски мир”, истакао је Путин.

Путин је посебно захвалио египатском колеги Абделу Фатаху ел Сисију што је омогућио евакуацију руских држављана из Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана