Убједљива побједа досадашњег предсједника Литваније у првом кругу

Танјуг
Убједљива побједа досадашњег предсједника Литваније у првом кругу

ВИЉНУС - Литванска Централна изборна комисија саопштила је данас да је на јучерашњим предсједничким изборима актуелни председник Гитанас Науседа освојио убједљиво највише гласова, односно 44,54 одсто, док је друго мјесто освојила премијерка Ингрида Шимоните са 19,94 одсто, на основу 100 одсто пребројаних гласова.

Своје право гласа је искористило 59,37 одсто грађана Литваније, што је највиша излазност у тој држави у посљедње двijе деценије, а пошто ни Науседа ни Шимоните нису освојили преко 50 одсто гласова, одржаће се и други круг избора 26. маја, преноси литвански портал Делфи.

Науседа и Шимоните су већ ишли на други круг предсједничких избора 2019. године, а тада је Науседа освојио 66,53 а Шимоните 33,47 одсто гласова.

Науседа, поуздани савезник Украјине у сукобу са Русијом, вјероватно ће добити нови предсједнички мандат након кампање усмјерене на безбедносне проблеме у балтичким државама, пише Ројтерс.

Бирачи су забринути да би бивше совјетске балтичке земље, сада чланице НАТО и Европске уније, у будућности могле бити мете руске агресије.

Мало више од половине становника Литваније, земље са 2,8 милиона становника, вјерује да је руски напад могућ или чак врло вјероватан, показала је анкета ЕЛТА/Балтијос Тyримаи.

Истовремено са предсједничким изборима одржан је и референдум на којем се гласало о укидању одреднице из устава Литваније према којој се не дозвољава двојно држављанство грађанима Литваније.

За укидање је било 73,94 одсто грађана који су одазвали референдуму, што није било довољно са излазношћу од 59,02 одсто, јер је за измјену устава у Литванији неопходно 50 одсто гласова свих гласача у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана