Убијени кандидат побиједио на изборима за градоначелника

ГС
Убијени кандидат побиједио на изборима за градоначелника

Кандидат за градоначелника, који је убијен само неколико сати прије отварања биралишта, побиједио је на изборима у еквадорском граду Пуерто Лопез.

Наоружани нападачи убили су у суботу 41-годишњег Омара Менендеза, претходно упавши у просторију у сједишту странке гдје је био са сарадницима и људима који су му помагали у кампањи. У нападу је убијен и тинејџер.

Полиција још истражује мотив напада и убиства. Очекује се да ће члан странке Менендеза замијенити убијеног политичара на мјесту градоначелника.

Општински избори одржани су у вријеме таласа криминала повезаног са растућим утицајем насилних нарко-банди у тој андској земљи. Менендез није био једини политичар који је убијен уочи избора.

Двије недјеље раније, убијен је и кандидат за градоначелника приморског града Салинаса Хулио Сезар Фарачио.

Полиција је ухапсила осумњиченог за убиство Фарачија који је претходно пријетио 45-годишњем кандидату.  Осумњичени је недавно пуштен из затвора након што је одслужио казну за трговину дрогом, јавили су локални медији.

Нико још није ухапшен због убиства Омара Менендеза. Медији преносе да су нападачи побјегли на мотору.

Затвори у Еквадору пренатрпани

Предсједник, конзервативни банкар,  Гиљермо Ласо бори се са све већим бројем убистава у Еквадору. Он је предложио низ измјена устава које су у недјељу стављене пред бираче.

Један од њих је био да се дозволи изручење Еквадораца који су повезани са транснационалним организованим криминалом у иностранство ако им се суди у другој земљи или су већ осуђени у одсуству.

С обзиром на то да су многи затвори у Еквадору пренатрпани због недавног таласа криминала и насиља, поједини званичници тврде да би изручење осуђених криминалаца у затворе максималне безбједности у Сједињеним Државама била сигурнија и јефтинија опција за еквадорски правосудни систем.

Сусједна Колумбија је измијенила устав 1997. у том смислу и од тада је послала многе озлоглашене наркобосове у САД. Колумбијски званичници кажу да жестина са којом се нарко-барони боре против њиховог изручења сугерише да казну у америчком затвору - гдје немају везе и утицај на чуваре и директоре затвора - виде као посебно оштру казну.

Али приједлог да се промијени устав Еквадора како би се омогућило изручење Еквадораца није усвојен - 51 одсто гласача га је одбило.

Предсједник Ласо је рекао да прихвата резултат, рекавши да „када се људи изјасне, наша је дужност да га анализирамо, разумијемо и прихватимо”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана