У земљотресу у Непалу више од 100 мртвих

Танјуг
У земљотресу у Непалу више од 100 мртвих

КАТМАНДУ - У земљотресу јачине 5,6 степени који је погодио Непал погинуло је најмање 128 људи, а десетине су повријеђене, саопштили су данас званичници.

Власти су навеле да се очекује пораст броја погинулих, уз напомену да је прекинута комуникација са многим мјестима, преноси АП.

Земљотрес је забиљежен синоћ у 23:47 часова по локалном времену, саопштио је Непалски центар за праћење и истраживање земљотреса.

Наводи се да је епицентар земљотреса био у Џајаркоту, око 400 километара сјевероисточно од непалске престонице Катмандуа.

Амерички геолошки завод измјерио је потрес магнитуде 5,6 на дубини од 17 километара.

У року од сат времена од првог земљотреса осетила су се још три, а многи људи су остатак ноћи провели на отвореном због страха од нових потреса и оштећења кућа.

У округу Џајаркот, гдје је био епицентар земљотреса, потврђено је да су 92 особе погинуле, а 55 повређено, саопштиле су власти.

Земљотрес, који се догодио у тренутку када су многи људи већ спавали, осјетио се и у главном граду Индије, Њу Делхију, удаљеном више од 800 километара.

У раним јутарњим сатима спасилачки хеликоптери су стигли у погођени регион да помогну, а безбједносне снаге на терену из рушевина извлаче повријеђене и мртве.

Војници рашчишћавају путеве и планинске стазе које су блокиране клизиштима изазваним земљотресом.

Премијер Непала Пушпа Камал Дахал јутрос је такође долетио хеликоптером у погођено подручје са тимом љекара.

Он је у објави на X платформи изразио "дубоку жалост" због губитка живота и имовине у земљотресу и саопштио да је наредио безбједносним службама да одмах покрену операције спасавања и помоћи.

Сусједна Индија понудила је помоћ у спасилачким напорима.

Индијски премијер Нарендра Моди саопштио је на друштвеним мрежама да је дубоко тужан због губитка живота и штете настале усљед земљотреса у Непалу.

-Индија је солидарна са народом Непала и спремна да пружи сву могућу помоћ - истакао је Моди.

Земљотреси су уобичајени у планинском Непалу.

У земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале 2015. године погинуло је око 9.000 људи и оштећено око милион објеката, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана