У Великој Британији хитне мјере због пренатрпаности затвора

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- У Великој Британији уведене су хитне мјере због претрпаности затвора након хапшења стотина учесника недавних насилних протеста у земљи, а мјере предвиђају да оптужени буду задржани у ћелијама полицијских станица док за њих не буде пронађено мјесто у затвору.

Мјере дозвољавају да се оптужени држе у полицијским ћелијама све док се за њих нађе мјесто у затвору.

Влада премијера Кира Стармера саопштила је да је недавно хапшење више од 1.100 осумњичених за расистичко насиље усмјерено на мигранте и муслимане погоршало кризу капацитета затвора, преноси Ројтерс.

 Нова, привремена мјера значи да ће осумњичени бити позивани на суд тек када се потврди да је за њих доступна ћелија у једном од више од 100 затвора широм земље, а до тад ће бити задржани у полицијској станици.

Британија има највећу стопу притварања у западној Европи, а број затвореника је нагло порастао од пандемије корона вируса због дужих казни, одлагања суђења и захтјева да озбиљни преступници служе најмање 65 одсто казне иза решетака.

Према плановима које је Стармер најавио прошлог мјесеца, већина затвореника ће стећи право на пуштање након што одслуже 40 одсто казне затвора.

Очекује се да ће мјере које су данас ступиле на снагу бити усмјерене на смањење капацитета затвора на сјеверу Енглеске, гдје су недавно избили нереди који су услиједили након дезинформација да је осумњичени за убиство три дјевојчице у Саутпорту, 29. јула, мигрант.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана