У великој акцији Еуропола заплијењено преко 1.600 комада оружја, у Србији ухапшено седам особа

ГС
Foto: Еуропол

БЕОГРАД – Европска полицијска агенција Еуропол спровела је обимну акцију против трговаца оружјем широм Европе, током које су ухапшене 22 особе и заплијењено је 1.621 комада оружја и 24.735 метака и експлозива.

У међународној акцији спроведеној у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе за борбу против пријетњи од криминала (ЕМПАКТ) заплијењено је и шест ручних бомби, 276 килограма динамита, 299 детонатора и преко 21 килограм барута.

„Надлежни органи за спровођење закона из укупно 31 земље циљали су на појединце за које се сумња да су куповали оружје од трговаца ватреним оружјем” појашњено је из Еуропола.

Акција је организована једним дијелом у Србији гдје је заплијењено 15 конвертибилних пиштоља, 23 ручно прављена револвера, девет ручно прављених пушака, четири пиштоља, четири пушке,  четири ручне бомбе, два револвера,  два кратежа,  један ручно прављени пиштољ, пет ловачких пушака, девет детонаторских каписли,  2.581 комад муниције различитог калибра за ватрено оружје и 105 комада муниције за конвертибилно оружје. 

Такође је пронађено је и више од килограм марихуане, 243 грама хероина  и мања количина кокаина, а ухапшено је седам особа, саопштио је данас МУП Србије.

 

Акција, коју су предводили Бугарска и Румунија, обухватала је и Хрватску, Сјеверну Македонију, Албанију, Грчку, Црну Гору, Њемачку, Велику Британију, Шпаније  и остале европске земље. 

Она је првенствено спроведена у циљу сузбијања недозвољене израде, посједовања, трговине и ношења конвертибилног оружја и борбе против преправке гасног, стартног и сигналног оружја у ватрено оружје.

Како је набавка илегалног оружја постала све тежа и скупља, појединци и организоване криминалне групе често прибјегавају прерађеном оружју.

"Ови пиштољи који пуцају у празно су постали оружје избора за криминалце, јер се показало да се одређени модели лако претварају за испаљивање бојеве муниције. Већина заплијењеног оружја за узбуну и сигнализацију били су модели произведени у Турској прије промјене закона у вези с њиховом производњом” речено је из Еуропола.

 

Ово оружје је увезено у ЕУ и легално понуђено на продају у Бугарској и другим државама. Међутим, након продаје, често су кријумчарени преко граница и претварани у смртоносно оружје у другим земљама унутар или изван ЕУ.

„Овај процес конверзије укључује модификацију оружја како би се учинило способним за испаљивање бојевом муницијом, што је незаконито. Једном претворено оружје се дистрибуира илегалним каналима, што доприноси пролиферацији илегалног ватреног оружја” наводе из Еуропола.

Југоисточна Европа има превише заосталог оружја из ратова који су били на подручју бивше Југославије, али и због присуства у региону значајне индустрије војног оружја. 

 

Као резултат тога, пиштољи и јуришне пушке се могу набавити на знатно нижи трошкови у источној Европи него у дијеловима свијета гдје постоји потражња надмашује понуду, појашњено је из Глобалне иницијативе за борбу против транснационалонг организованог криминала.

РЕЗУЛТАТИ АКЦИЈЕ:

- 143 претреса кућа

- 22 хапшења

- заплијењено 129 комада ватреног оружја

- заплијењено је 1.492 непретворена и конвертирана алармно-сигнална оружја

- заплијењено је 24.735 метака непретворене, конвертиране и бојеве муниције

- заплијењено 6 ручних бомби, 276 килограма динамита, 299 детонатора и преко 21 килограм барута
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана