У великој акцији ЕППО у 17 земаља, међу којима је и Хрватска, ухапшено 14 особа

Танјуг
Foto: Интерпол

ЗАГРЕБ - У великој акцији Европског тужилаштва (ЕППО), која је спроведена у 17 земаља чланица ЕУ, међу којима је и Хрватска, ухапшено је укупно 14 особа које се повезује са утајом пореза тешком око 195 милиона евра.

Ријеч је о акцији коју је координисала Канцеларија европског тужилаштва Њемачке, а обухватила је  криминалну групу која је ову пореску прегавару извела преко продаје паметних телефона, електронских уређаја и заштитних маски.

У оквиру операције кодног назива “Мидас” јуче је обављено више од 180 претрага у Албанији, Аустрији, Кипру,  Чешкој, Естонији, Немачкој, Мађарској, Италији, Малти, Холандији, Пољској, Португалу, Словачкој, Словенији, Шведској, Хрватској и Великој Британији. У акцији је било ангажовано 680 полицијских службеника и порезних истражитеља.

Заплијењено је разних уређаја вриједних преко 15,3 милиона евра, као и јахту вриједе три милиона евра, као и још 1,2 милиона евра готовине и криптовалута.

Одузето је и неколико аутомобила међу којима су “ролс-ројс, “BMW” и “реинџ ровер”, а у домовима осумњичених пронађено је и више од 2,5 килограма злата, накита и луксузних сатова.

Реконструисано је да је све то зарађено на кружној пореској превари за коју су искоришћена прекогранична правила која међу земљама чланицама ЕУ омогућује изузимање од ПДВ-а.

Како преноси загребачка Н1 тв., све је почело још 2017. када је њемачка фирма започела ланац пореских превара на продаји малих електричних уређаја. За то су коришћени, тзв. нестајући трговци који су нестајали прије него што би платили своје пореске обавезе.

Током 2020., сумња ЕППО, организатори ове преваре ушли су и у тржиште заштитних маски, које су током пандемије Ковида-19 биле тражена роба. Иако је према документацији у препродају била укључена фирма из Хонг Конга, утврђено је да су маске биле у складишту у Немачкој, те су остале тамо све док их њемачко Министарство здравства није купило од те наводне фирме из Хонг Конга. Ниједна од фирми укључених у купопродају није платила порез.

Све је то, утврдили су истражитељи, било скривено иза бројих фиктивних фирми и лажних власника. Истрага у којој су заједно радили европски тужитељи из 12 земаља трајала је две и по године. Утврђени су компликовани  контакти и тајна комуникација која је омогућила ове преваре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана