У Украјину стигла муниција забрањена у више од 100 земаља

Танјуг
У Украјину стигла муниција забрањена у више од 100 земаља

КИЈЕВ - Украјински генерал потврдио је за "ЦНН" да је Украјина од САД запримила контроверзну касетну муницију.

"Управо смо га добили. Још га нисмо употријебили, али оно може радикално промијенити ситуацију на бојном пољу", рекао је генерал Олександр Тарнавски.

"И непријатељ зна да ћемо с овим оружјем имати предност. Препустиће нам онај дио терена гдје га је могуће користити. Ово је врло моћно оружје, више инстанце ће одлучити гдје ћемо га употријебити", додао је. 

Тарнавски је нагласио да неће употријебити касетну муницију у густо насељеним подручјима, чак и ако су их окупирале руске снаге. САД су саопштиле да је написмено добио гаранцију да Украјина неће користити ово оружје у насељеним подручјима и да ће се након завршетка рата спровести акције деминирања.

"Руси мисле да ћемо га користити на свим подручјима фронта. То никако није тачно. Али јако су забринути", рекао је генерал.

САД наводе да су послале касетну муницију Украјини због ниског нивоа снабдијевања стандардним артиљеријским пројектилима.  

"Снабдијевање касетном муницијом је привремено. Једном када производња пројектила достигне ниво који може задовољити потребе Украјине, тада више неће бити потребе за слањем додатне касетне муниције", казао је у уторак Џејк Саливан, амерички савјетник за националну безбједност. 

Иначе, касетна муниција је забрањена у више од 100 земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана