У свијету рекордних 117 милиона присилно расељених лица

СРНА
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Агенција УН за избјеглице саопштила је да је у свијету крајем прошле године било рекордних 117,3 милиона присилно расељених људи и упозорила да би број могао даље да расте уколико не буде великих глобалних политичких промјена.

“То су избјеглице, тражиоци азила, интерно расељена лица, људи који су покренути сукобима, прогоном, различитим и све сложенијим облицима насиља”, рекао је високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди.

Он је нагласио да су конфликти и даље “веома дубок покретач расељавања”.

У извјештају о глобалним трендовима у вези са овим проблемом, УНХЦР је навео да је у посљедњих 12 година дошло до годишњег пораста броја људи који су присилно расељени.

УНХЦР процјењује да је присилно расељавање наставило да расте у прва четири мјесеца 2024. године и да ће број расељених вјероватно премашити 120 милиона људи до краја априла.

“Уколико не дође до промјене у међународној геополитици, нажалост, очекујем да ће тај број наставити да расте”, рекао је Гранди.

Сукоби који су довели до расељавања укључују рат у Судану, који је Гранди описао као “један од најкатастрофалнијих” упркос томе што привлачи мање пажње од других криза.

“Више од девет милиона људи је интерно расељено, а још два милиона побјегло је у сусједне земље, укључујући Чад, Египат и Јужни Судан”, рекао је Гранди.

У Гази, израелско бомбардовање и копнена кампања довели су до тога да око 1,7 милиона људи - готово 80 одсто становништва палестинске енклаве - постане интерно расељено, а многи од њих више пута.

Гранди је упозорио да би могући прелазак становника Газе у Египат из јужног пограничног града Рафе био катастрофалан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана